liczby rzeczywiste / udowodnij...
Kasia: Liczby rzeczywiste a, b, c spełniają równanie: a+ b + c= 1. Dowieść, że: ab + bc + ac jest
mniejsze bądź równe 1/3.
18 paź 10:23
Andrzej: Zacznę od oczywistej oczywistości:
(a−b)
2+(b−c)
2(a−c)
2 ≥ 0.
Wykonuję potęgowania i iloczyny przenoszę na drugą stronę, dzielę obie strony przez 2.
a
2 + b
2 + c
2 ≥ ab + ac + bc oznaczam tę nierówność (*)
A teraz do zadania.
a + b + c = 1 podnoszę do kwadratu obie strony
(a + b + c)
2 = 1
(a + b + c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2bc + 2ac
czyli a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2bc + 2ac = 1
na podstawie nierówności (*)
ab + ac + bc + 2ab + 2bc + 2ac ≤ 1
3ab + 3ac + 3bc ≤ 1
18 paź 16:09
Andrzej: chochlik mi zjadł jednego plusa między nawiasami w pierwszej linijce... powinno być
(a−b)2 + (b−c)2 + (a−c)2 ≥ 0
18 paź 16:12
Eta:
Można też tak; ( jak ktoś zna drugą "oczywistą oczywistość")
średnia kwadratowa ≥średnia arytmetyczna
i a+b+c = 1
podnosząc obustronnie do kwadratu , otrzymamy:
to: a
2+b
2+c
2 ≥
13
(a+b+c)
2 −2( ab +ac +bc) ≥
13
−2(ab +ac +bc) ≥
13 −1 /:(−2)
ab +ac +bc ≤
12−
16
ab +bc + ac ≤
26
ab +ac +bc ≤
13 c.b.d.o.
PS: tak z nudów to napisałam
18 paź 21:32