matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tangensy :)
Michał:
Witam liczę zadanie i nie mogę poradzić sobie z jednym krokiem. Mianowicie wyszło mi, że
α
2
tg
=
2
21
W jaki sposób wyznaczyć z tego tgα
Pozdrawiam
23 gru 17:50
Michał:
Przepraszam wkradł się błąd. Powinno być:
α
2
√
21
tg
=
2
21
23 gru 17:51
Kaja:
2tg
α
2
skorzystaj ze wzoru tgα=
1−tg
2
α
2
23 gru 17:59
Michał:
a skąd taki wzór?
23 gru 18:01
Kaja:
z tablic matematycznych
23 gru 18:16
5-latek:
2tgα
α
ano stad ze tg2α=
a mamy polowe kata
wiec tgα= itd .....
1−tg
2
α
2
23 gru 18:18