Równanie diofantyczne
MM: Równanie diofantyczne
9x+13y=6
| | 13y−6 | |
x=− |
| => y=9z+r , r zawiera się w {1,2,3,4,5,6,7,8} |
| | 9 | |
| | 9*13z+13*6−6 | |
y=9z+r => x=− |
| = −13z−8 |
| | 9 | |
z zawiera się w Z
Może ktoś wyjaśnić dlaczego akurat z reszty poszła 6 ?
23 gru 16:52
MM: ops powinno być y=9z+6 w tym drugim
23 gru 16:53
Panko: Jak już napisałęś
x = ( 13*(9z+r)−6 )/ 9 i r∊{01,2....,8}
to x= 13 + (13r−6)/9
szukasz takiego r∊{0,1,2,.....8} że 9 I 13r−6 . Powodzenia
23 gru 17:01
MM: Czyli rozumiem że szukam takiej liczby której wynik jest podzielny przez 9 a w tym wypadku to
jest 6?
23 gru 17:06
Panko: Szukasz takiego r∊{0,1,2,.....8} ,że 9 jest dzielnikiem 13r −6 bo wtedy
(13r−6 )/9 ∊ C. i co dalej x∊C.
A przecież rozwiązujesz równanie w liczbach całkowitych
23 gru 17:09
MM: W równaniu 6x+8y=16
to wynik będzie −4z−4 ?
a w 11x+5y=12
to wynik wyjdzie −11z−9 ?
23 gru 17:44
Panko: 6x+8y=16
x= (8−4y)/3 : y= 3k+r r∊{0,1,2}
x= −4k + (8−4r)/3 stąd dla r=2 3 I 8−4r
stąd x=−4k y =3k+2 i k∊C
spr : 6(−4k) +8(3k+2) = 16 dla dowolnego k∊C
23 gru 18:12
AS: Czy chodzi Tobie o rozwiązanie równania w liczbach całkowitych?
Jeżeli tak,to
Rozwiązaniem równania a*x + b*y = c są liczby
x = xo − b*t , y = yo + a*t , t ∊ C
gdzie (xo,yo) są liczbami całkowitymi spełniającymi równanie pierwotne
Równanie do rozwiązania:9*x + 13*y = 6
np, xo = 5 , yo = −3 jest początkowym rozwiązaniem równania
rozwiązaniem x = 5 − 13*t,y = −3 + 9*t , t ∊ C
Sposób Eulera
Wyznaczamy niewiadomą przy której jest mniejszy współczynnik
| | −13*y + 6 | | −4*y + 6 | |
x = |
| = −y + |
| = −y + t1 gdzie |
| | 9 | | 9 | |
| | −4*y + 6 | |
t1 = |
| lub 4*y + 9*t1 = 6 |
| | 9 | |
| | −9*t1+ 6 | | −t1 + 6 | | −t1 + 6 | |
y = |
| = −2*t1 + |
| = −2*t1 + t2 gdzie t2 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
t1 = 6 − 4*t2
Szuakam x i y
y = −2*t1 + t2 = −2*(6 − 4*t2) + t2 = −12 + 9*t2
x = −y + t1 = −(−12 + 9*t2) + 6 − 4*t2 = 18 − 13*t2
Rozwiązaniem równania jest para liczb
x = 18 − 13*t , y = −12 + 9*t gdzie t ∊ C
Sprawdzenie
9*(18 − 13*t) + 13*(−12 + 9*t) = 162 − 117*t − 156 + 117*t = 6
23 gru 18:12
AS: Czy chodzi Tobie o rozwiązanie równania w liczbach całkowitych?
Jeżeli tak,to
Rozwiązaniem równania a*x + b*y = c są liczby
x = xo − b*t , y = yo + a*t , t ∊ C
gdzie (xo,yo) są liczbami całkowitymi spełniającymi równanie pierwotne
Równanie do rozwiązania:9*x + 13*y = 6
np, xo = 5 , yo = −3 jest początkowym rozwiązaniem równania
rozwiązaniem x = 5 − 13*t,y = −3 + 9*t , t ∊ C
Sposób Eulera
Wyznaczamy niewiadomą przy której jest mniejszy współczynnik
| | −13*y + 6 | | −4*y + 6 | |
x = |
| = −y + |
| = −y + t1 gdzie |
| | 9 | | 9 | |
| | −4*y + 6 | |
t1 = |
| lub 4*y + 9*t1 = 6 |
| | 9 | |
| | −9*t1+ 6 | | −t1 + 6 | | −t1 + 6 | |
y = |
| = −2*t1 + |
| = −2*t1 + t2 gdzie t2 = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
t1 = 6 − 4*t2
Szuakam x i y
y = −2*t1 + t2 = −2*(6 − 4*t2) + t2 = −12 + 9*t2
x = −y + t1 = −(−12 + 9*t2) + 6 − 4*t2 = 18 − 13*t2
Rozwiązaniem równania jest para liczb
x = 18 − 13*t , y = −12 + 9*t gdzie t ∊ C
Sprawdzenie
9*(18 − 13*t) + 13*(−12 + 9*t) = 162 − 117*t − 156 + 117*t = 6
23 gru 18:12