Rozłóż na ułamki proste
JuZeK: Rozłóż na ułamki proste 2x−1x4−4x3+7x2−8x+4
23 gru 16:44
Panko: A w liczniku jakieś trociny ?
23 gru 17:02
JuZeK: w liczniku 2x−1
23 gru 17:09
Darth Mazut: WSKAZÓWKA: mianownik można podzielić przez (x−1)
23 gru 17:11
JuZeK: ok
23 gru 17:13
Panko:
x4−4x3+7x2−8x+4 = (x−1)(x−2)(x2−x+2)
( 2x−1) /(x4−4x3+7x2−8x+4 ) = A/(x−1) + B(x−2) + (Cx+D)/(x2−x+2)
Po wymnożeniu i uporządkowaniu dostaniemy układ równań 4 X 4
szukamy liczb A, B, C, D
dostaniemy A=−1/2 B= 3/4 C=−1/4 D=−3/4
( 2x−1) /(x4−4x3+7x2−8x+4 )= (−1/2)/(x−1) + (3/4)(x−2) + (−1/4 *x −3/4)/(x2−x+2)
23 gru 17:19
JuZeK: Dziękuje
23 gru 17:26
23 gru 17:33