jerey: mam problem z ukladem rownan
trzy liczby x,y,z tworza rosnacy c geom. suma tych liczb jest rowna 130. liczby te sa
jednoczesnie pierwszym, piatym i siedzemnastym wyrazem pewnego ciagu arytmetycznego. znajdz
liczby x,y,z
a1+a1q+a1q2=130
a1q=a1+4r
a1q2=a1+16r
23 gru 15:32
pigor: ..., a nie lepiej np. tak: liczby x<y<z i xz>0 (dlaczego?) tworzą ciąg
geometryczny i (a
n) − arytmetyczny, to z warunków zadania masz układ
równań o dwóch niewiadomych a
1, r, bo
y
2=xz i x+y+z+130 i x=a
1 , gdzie y=a
1+4r i z= a
1+16r . ...
23 gru 15:42
pigor: ..., to słowo "gdzie" miało być przed : x=a1 itd.
23 gru 15:45
pigor: ..., wtedy :
(a
1+4r)
2=a
1(a
1+16r) i a
1+a
1+4r+a
1+16r= 130 ⇔
⇔ a
12+8a
1r+16r
2= a
12+16a
1r i 3a
1+20r= 130 ⇔
⇔ 16r
2−8a
1r= 0 i 3a
1+20r= 130 ⇔ 8r(2r−a
1)= 0 i 3a
1+20r= 130 ⇒
⇒ a
1=2r >0 i 26r= 130 ⇔
r=5 i a1= 10 ⇒
⇒
(x, y, z)= (10, 30, 90) − szukany ciąg (liczby x,y,z) . ...
23 gru 15:59
Janek191:
x,y,z − rosnący ciąg geometryczny, więc y
2 = x*z
x , y = x + 4r, z = x + 16r − wyrazy pewnego ciągu arytmetycznego
Mamy
y
2 = x*z
x + x + 4r + x + 16 r = 130 ⇒ 3x + 20r = 130 ⇒ 3x = 130 − 20r
| | 130 − 20r | | 12r | | 130 − 8r | |
y = |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 130 − 20r | | 48r | | 130 + 28r | |
z = |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
więc
| | 130 − 8r | | 130 − 20r | | 130 + 28r | |
( |
| )2 = |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| 16 900 − 2 080 r + 64 r2 | | 16 900 + 3640 r − 2 600r − 560 r2 | |
| = |
| / * 9 |
| 9 | | 9 | |
16 900 − 2 080 r + 64 r
2 = 16 900 + 1 040r − 560 r
2
624 r
2 = 3 120 r / : 624 r
r = 5
====
więc
23 gru 16:02
jerey: dzieki! wesołych
23 gru 16:23