postac krawędziowa prostej, bardzo proszę o pomoc!
marti: mam postać krawędziową prostej :
2x−y+3z+1=0
x+3y−z+2=0
i mam zapisać tą prostą w postaci parametrycznej.
Rozumiem, że wektor [2,−1,3] jest prostopadly do pierwszej plaszczyzny, [1,3,−1] do drugiej,
więc iloczyn wektorowy tych dwóch prostych da nam wektor równoległy do szukanej prostej.
Obliczylam ze jestto [−8,5,7] .
wiec mogę zapisać :
x=x0−8t
y=y0+5t
z=z0+7t
ale nie wiem skąd wziąć x0, y0, z0.. bardzo proszę o pomoc..
Na wykładzie profesor napisal ze y=0 i zaczal rozwiazywac uklad :
2x+3z=−1
x−z=−2
tylko nie wiem kompletnie skad sie to wzielo.. czy zawsze w takim zadaniu moge za y przyjmowac
0 ?
23 gru 13:19
marti: *iloczyn wektorowy tych dwóch wektorów
23 gru 13:20
imbecyl: no bo masz do rozwiazania uklad 2 rownan z 3 niewiadomymi dlatego profesor zalozyl ze y=0
rownie dobrze mogl zalozyc ze z=0 albo x=0 nie ma znaczenia
23 gru 13:22
marti: czyli za kazdym razem, w takich zadaniach moge sobie przyjmowac ze ktoras z tych liczb jest 0?
i kompletnie nie ma znaczenia która?
23 gru 13:25
marti: i w sumie chciałabym się dowiedzieć dlaczego tak mogę zrobić? dlatego ze to będzie punkt
przecięcia z osią y, tak?
23 gru 13:29
Panko: Tak jest. Jeżeli tylko płaszczyzny ( nie są równoległe) czyli dają w przecięciu
prostą ( inaczej prosta w postaci krawędziowej) to gdy chcesz znaleźć punkt leżący
na tej prostej to wartość jednej ze współrzędnych dobierasz d o w o l n i e
.Najlepiej przyjąć jako równą 0 bo się ł a t w i e j liczy. Jak już przyjmiesz
np za x=0 to podstawiasz do układu i rozwiązujesz go doliczając tu y,z. Jak
koniecznie chcesz to możesz sobie podstawić np z= −123456/34567.wtedy powodzenia.
23 gru 14:12
AS:
Przyjmuję z = t + 1 , t ∊ R
Wtedy
2*x − y + 3*(t + 1) + 1 = 0
x + 3*y − (t + 1) + 2 = 0 po uporządkowaniu
2*x − y = −3*t − 4
x + 3*y = t − 1
Po rozwiązaniu
x = 1/7*(−8*t − 13) , y = 1/7*(5*t + 2)
Wynik
x = 1/7*(−8*t − 13) , y = 1/7*(5*t + 2) , z = t + 1 , t ∊R
23 gru 15:29