ciagi
zadanie: W dowolnym rosnacym postepie geometrycznym 10−wyrazowym, w którym
wyrazy pierwszy, trzeci i czwarty tworza (w tej własnie kolejnosci) rosnacy postep
arytmetyczny,
takze wyrazy m−ty, n−ty i k−ty tworza (w tej własnie kolejnosci) rosnacy postep
arytmetyczny. Dla podanej jednej z liczb, podac dwie pozostałe tak, aby powyzsze zdanie
było prawdziwe
a) m=3, n=........................., k =......................... ;
b) m=........................., n=5, k =......................... ;
c) m=7, n=........................., k =......................... ;
d) m=........................., n=........................., k =10 .
(a1, a3, a4)−ciag arytmetyczny
a1=a1
a3=a1*q2
a4=a1*q3
z wlasnosci: 2a1q2=a1+a1*q3 /:a1 (bo a1≠0 to wynika z tresci zadania)
2q2=1+q3
(am, an, ak)−ciag arytmetyczny
am=a1*qm−1
an=a1*qn−1
ak=a1*qk−1
z wlasnosci: 2qn−1=qm−1+qk−1
ale dalej nie wiem co z tym zrobic
czy w ogole inaczej moze to nalezy rozpisac?
23 gru 12:57
Panko: Wiadomo, że dla q>1 jest 2q2=1+q3
Ma być dla 1≤m<n<k ≤10 2qn−1 = qm−1 + qk−1
a) m=3 : 2qn−1 = q2 + qk−1 : q2
2qn−3 = 1 + q k−3 Porównując z 2q2=1+q3 ⇒n−3=2 i k−3=3
czyli n=5 , k=6
b)n=5 : 2q4= qm−1 + qk−1 : qm−1
2q 5−m = 1+ q k−m i porównując z 2q2=1+q3 ⇒5−m=2 i k−m= 3
czyli m=3 , k=6
23 gru 14:45
ww:
Można też tak:
"wiadomo" q>1 i 1≤m<n<k≤10
a1=a1 , a3= a*q2, a4=a1*q3 \*q2 ( też będą tworzyły ciąg arytmetyczny)
a3= a1*q2 , a5=a1*q4 , a6= a1*q5
zatem dla m=3 n=5 k=6
23 gru 15:05
ww:
a3=a1*q2 a5=a1*q4 a6=a1*q5 /* q4
a7= a1*q6 a9 =a1*q8 a10=a1*q9
to:
m=7 n=9 k=10
23 gru 15:08
zadanie: dziekuje bardzo
23 gru 15:36