Ciag geometryczny
Radek: Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego wiedząc,że trzeci wyraz jest równy 18 ,
a szósty 484.
q3=48418
q=3√2429
czy dobrze obliczyłem iloraz? Można to jakoś jeszcze prościej zapisać q ?
23 gru 11:48
ww:
23 gru 12:26
ICSP: | | 3√242 * 3 | | 3√726 | |
q = 3√242/9 = |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | |
23 gru 12:28
ww:
23 gru 12:29
Radek: 18=a1+(3−1)*3√2429
18=a1+2*3√2429
jak obliczyć a1?
23 gru 12:30
23 gru 12:31
ww:
Napisałeś wzór dla ciągu arytmetycznego
23 gru 12:32
Radek: a1=18/(3√2429)2
a1=18/3√48481
a1=273√6 / 112/3?
23 gru 12:43
23 gru 13:24