matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usuwanie niewymierności z mianownika
R.W.16l:
1
3
√
4
+
3
√
6
+
3
√
9
no nie wiem jak zrobić, proszę o pomoc!
18 paź 09:34
AS:
Skorzystać należy z wzoru a
3
− b
3
= (a − b)*(a
2
+ a*b + b
2
) Przyjmując
3
√
3
= a ,
3
√
2
= b ,
3
√
6
=
3
√
3*2
= a*b otrzymamy ułamek
1
rozszerzając licznik i mianownik przez a − b otrzymamy
a
2
+ a*b + b
2
a − b
czyli
(a
2
+ a*b + b
2
)*(a − b)
a − b
a
3
− b
3
Wstawiając za a =
3
√
3
a za b =
3
√
2
mamy
3
√
3
−
3
√
2
=
3
√
3
−
3
√
2
3 − 2
18 paź 10:05
R.W.16l:
Dzięki
18 paź 12:53