r
jula: OSzacuj wartosci podanych potęg
7 do potęgi pierwiastek z 2
Jak to obliczyć żeby była odpowiedz 15.54<7 do potęgi pierwiastek z 2<15.85
23 gru 01:31
Panko: Niestety niewiele pomogę
1.4 <1.41 <√2 <1.42
Stąd np 71.4 <71.41 <7√2 <71.42
71.4=7* (49)0.2
2.18< (49)0.2 <2.19 co sprawdzamy najzwyklejszym kalkulatorem (podnosząc do
potęgi piątej)
stąd 7* 2.18< 71.4 <7√2 czyli 15.26< 7√2
żeby to oszacowanie z dołu poprawić trzeba przyjrzeć się liczbie 71/100 czyli
szacowanie ciągu an=n√7
23 gru 11:09
jula: Ktoś jeszcze
24 gru 04:21
sushi_ gg6397228:
zalezy jaki to jest poziom LO czy Studia
jak studia, to mozna zaatakować rozwinięciem w szereg Maclaurina
jak LO to oszacowac pierwiastek √2 do dwóch miejsc po przecinku a potem kalkulator i do
dzieła
24 gru 09:34
Panko: z góry :
7√2 < 71.42
71.42 =7* 5√49 * 7{1/50}
5√49 <2.178 i 71/50 < 1.04 wystarczy kalkulator
stąd 7√2 < 71.42 <7* 2.178* 1.04
niestety wciąż za grubo 7√2 <15.856
24 gru 12:31