Losując bez zwracania dwie karty z tali 52 kart
BoosterXS: Witam, czy mógłby ktoś pomóc z takim zadankiem?
"Jakie jest prawdopodobieństwo, że losując bez zwracania dwie karty z talii 52 kart wylosujesz
dwie kolejne (według starszeństwa) karty tego samego koloru ?"
Wydawało mi się, że już zaczynam 'ogarniać' prawdopodobieństwo, ale to zadanie mnie przerosło

Doszedłem do etapu, że Ω=52*51 ? Czekam na wskazówki
22 gru 23:52
Janek191:
Może tak :
I Ω I = 52*51 = 2 652
(2,3),(3,4),(4,5),(5,6),(6,7),(7,8),(8,9),(9,10),(10, w),(w,d),(d,k),(k,a)
więc
I A I = 4*12 = 48
| | 48 | | 2*2 | | 4 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | 52*51 | | 13*17 | | 211 | |
=============================
23 gru 09:04
BoosterXS: Jesteś blisko, bo w odpowiedziach mam P(A)=8/211 wiec wyniki np. (3,2) (4,3) ... itd. Tez sie
licza?
23 gru 11:40
Janek191:
Wychodzi na to, że tak
23 gru 16:17
BoosterXS: A jest jakas szansa zeby to zapisac kombinacjami/wariacjami?.?
23 gru 20:56