macierze
zadanie: Bezposrednio z definicji dzialan sprawdz, ze jesli M i N sa macierzami oraz X jest wektorem to
(MN)X=M(NX)
| | | (ae+bg)x (af+bh)y | | | (ce+dg)x (cf+dh)y | |
| |
= | |
| | |
| | | | | | | (ae+bg)x (af+bh)y | | | (ce+dg)x (cf+dh)y | |
| |
= | = | |
| | | |
L=P
dobrze?
22 gru 23:16
zadanie: ?
23 gru 00:29
Panko: Tak . (sprawdziłeś ,że mnożenie macierzy jest ł ą c z n e (AB)C = A(BC) )
23 gru 09:37
zadanie: dziekuje
23 gru 10:12
zadanie: | | | |
Sprawdz, ze pomnozenie dowolnej macierzy M przez macierz | z lewej strony zamienia |
| | |
rzedy macierzy M, zas z prawej strony−zamienia jej kolumny.
Z prawej strony:
| | | | | | |
= | = | czyli zamiana kolumn (pionowe |
| | | |
''wiersze'')
Z lewej strony:
(poziome wiersze)
dobrze to rozumiem?
23 gru 10:48
Panko: Tak
23 gru 11:34
zadanie: dziekuje
23 gru 11:43