:)
Lolka: Punkty A=(6,1) i B=(4,−3) sa dwoma kolejnymi wierzcholkami kwadratu ABCD. Przekotna tego
kwadratu jest rowna?
22 gru 18:42
Radek: d=a√2
Oblicz długość odcinka AB
22 gru 18:43
Lolka: jak?
22 gru 18:46
Radek: |AB|=√(4−6)2+(−3−1)2=√4+16=2√5
a=2√5
d=2√5√2
d=2√10
22 gru 18:50
utem:

|AB|=
√(4−6)2+(−3−1)2=
√22+42=
√4+16=
√20=2
√5
Najlepiej zaznacz w układzie współrzędnych.
22 gru 18:52
Gustlik: Można bez tego dłuuuuuugiego taaaaaaaasiemcowego wzoru. Wektorem prościej i przejrzyściej:
A=(6,1)
B=(4,−3)
AB→=[4−6, −3−1]=[−2, −4]
a=|AB|=√(−2)2+(−4)2=√4+16=√20=2√5
d=a√2=2√5*√2=2√10
22 gru 21:48
bezendu:
Gustlik ale wektorów nie ma na podstawie, więc wzór Mili jest uniwerslany
22 gru 22:04
Gustlik: bezendu, wiem, dlatego pokazuję te wektory, bo warto się tych wektorów nauczyć. Szczerze
mówiąc to właśnie bezwektorowe metody (czyli te z podstaw) są trudniejsze. Wektorami wiele
zadań idzie rozwiązać dużo szybciej i w dodatku jak jest zadanie złożone z kilku podpunktów,
to często za pomocą wektorów idzie obliczyć kilka wielkości naraz nie cofając się do początku.
To właśnie na mat−fizie powinny być metody bezwektorowe, bo są trudniejsze i wymagają wiele
żmudnych i ciężko przyswajalnych obliczeń.
22 gru 22:19
Radek:
Wektory to chyba w geometrii analitycznej ?
22 gru 22:21
Gustlik: Nie tylko, w planimetrii też występują, ale w geometrii analitycznej są [C[NIEZBĘDNE DO
PODSTAWOWYCH OBLICZEŃ]], znacznie je skracają i upraszczają więc nie kminię, czemu nie ma ich
na podstawie.
22 gru 22:23
Ktoś:
A jaka jest u licha Gustliku różnica między zapisem Mili: |AB| = √(4 − 6)2 + (−3 − 1)2
a twoim zapisem: AB→ = [4 − 6, −3 − 1] i dalsze Twoje zapisy, przecież to − to samo
i gdzie tu widzisz dłuuuuuuuuuuuuuugi taaaaaaaaaasiemcowy wzór. I daj se luz.
23 gru 00:24
cicha noc:
23 gru 00:26
5-latek:
23 gru 09:23
daras: idzie nowe!
23 gru 11:23
5-latek: To jest tak latwe zadanie ze nie powinno w ogole pojawic sie na forum
Pojawilo sie chyba tylko dlatego ze autor tego postu albo nie umie liczyc albo mu sie nie chce
.
Nikogo tu nie obrazam w tej chwili ale tak jest prawda .
Wiec dopoki bedziemy rozwiazywac tak proste zadania gdzie trzeba tylko podsatwic do wzoru to
beda sie takie dyskusje toczyly
Do Ktosia Oczywiscie to jest to samo . Tylko ze czlowiek ktory zna tylko ten wzor na
dlugosc odcinka nie bedzie wiedzial ze z tego moze obliczyc wspolczynni kierunkowy prostej
przechodacej przez 2 punkty .
Jesli zna wektory to bedzie wiedzial .
23 gru 12:59
pigor: ... , a ja sądzę, że jest to zadanie testowe, a autor tego postu zachował
dla siebie możliwe 4 odpowiedzi (test jednokrotnego wyboru)
..., szkoda, bo zapewne poprawną odpowiedź można ... "z pamięci" . ...
23 gru 16:12
5-latek: Czesc
pigor
Tylko ze akuratnie do tego zadsania po co warianty odpowiedzi?
23 gru 18:40
pigor: ... bo mi toto sugeruje to zdanie, cytuję "" Przekotna

tego kwadratu jest rowna? "
no właśnie ile

i tu się proszą 4 odpowiedzi .
23 gru 19:02
5-latek: Zgadza sie i najlepiej ze by odpowiedz 2
√10 byla jako a) −−−po co dodatkowy stres
23 gru 19:10
Gustlik: Do
5−latka masz rację − i nie tylko współczynnik kierunkowy, bo z wektorów można obliczyć
o wiele więcej rzeczy, np. pola figur, brakujace ich wierzchołki, np. równoległoboku, badać
prostopadłość i równoległość prostych itp. bez cofania się do początku i robienia żmudnych
obliczeń od podstaw. I dlatego ja uczę wektorów NA PODSTAWACH

!
23 gru 22:23
Radek:
To mógłby i mnie Pan nauczyć tych wektorów ?
23 gru 22:25
Gustlik: Do
Radka − mów mi
Gustlik, a nie Pan
Co mogą wektory?
AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A]=[w
x, w
y]
współczynnik kierunkowy
| | yB−yA | | wy | |
a= |
| = |
| , gdy wx≠0. |
| | xB−xA | | wx | |
Dla w
x=0 mamy prostą pionową x=x
A, dzieje suię tak, gdy x
B=x
A, oba punkty mają te samą
współrzedną x.
Długość odcinka |AB|=
√xB−xA, yB−yA=
√wx2+wy2
Np.
A=(2, 3)
B=(3, 7)
AB
→=[3−2, 7−3]=[1, 4]
Prosta AB y=4x+b, wstawiam współrzedne np. A i liczę b
3=4*2+b
3−8=b
b=−5
y=4x−5
Dł. liczę wykorzystując raz już obliczone współrzędne wektora
|AB|=
√12+42=
√17
To tylko namiastka możliwości wektorów.
Tu opisałem wykorzystanie wektorów do obliczania pól figur.
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=3423 .
Pozdrawiam
23 gru 22:44
Gustlik: Oczywiście mialo być |AB|=√(xB−xA)2+(yB−yA)2=...
23 gru 22:45
Radek:
A np da się je wykorzystać jak mam znaleźć prostą styczną do okręgu albo do podobnych zadań ?
Bo przy jednokładności bardzo są pomocne
23 gru 22:47
Gustlik:

Można, bo promień okręgu jest prostopadły do stycznej. Jeżeli znasz współrzędne środka okręgu S
i punktu styczności P, to obliczasz wektor promienia SP
→. Istnieje taki warunek, że wektor o
współrzednych [A, B] oraz jego iloczyn przez dowolną liczbę czyli [kA, kB] jest prostopadły do
prostej Ax+By+C=0 −
https://matematykaszkolna.pl/strona/1214.html. Czyli dwa pierwsze współczynniki równania prostej to współrzędne
wektora prostopadłego.
Niech np. okrąg ma środek S=(2, 3), a punkt styczności P=(4, 7).
Obliczam współrzędne wektora bedacego promieniem okręgu SP
→=[4−2, 7−3]=[2, 4]
Czyli styczna jako prostopadła ma równanie 2x+4y+C=0.
Podstawiam współrzędne punktu styczności P do tego równania i liczę C:
2*4+4*7+C=0
8+28+C=0
C=−36
Styczna: 2x+4y−36=0
4y=−2x+36 /:4
Lub współczynnikiem kierunkowym − II sposób:
Wsp. kier. SP
Wsp. kier. stycznej:
| | 1 | |
a2=− |
| z warunku prostopadłości prostych |
| | 2 | |
7=−2+b
b=9
24 gru 01:07
Gustlik: Tak więc widzisz Radek, wektory znacznie upraszczają i przyspieszają rozwiazywanie wielu
zadań z geometrii analitycznej, w tym dziale są one niemal tak samo niezbędne, jak delta w
funkcji kwadratowej i powinny być na podstawach, bo rachunek wektorowy jest o wiele łatwiejszy
niż bezwektorowe metody obliczeniowe. Jest wręcz banalny.
24 gru 01:10
pigor: ... , ...niech np. okrąg ma środek S=(2, 3), a
punkt styczności P=(4, 7).
to
III sposób
S=(2,3), P=(4,7) ⇒ np. PS
→= [2−4,3−7]= [−2,−4]= −2[1,2] ⇒
1(x−4)+2(y−7)= 0 ⇔
x+2y−18= 0 − szukane
równanie stycznej ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
IV sposób
S=(a,b) i P=(x
o,y
o), to
(x−a)(xo−a)+(y−b)(yo−b)= r2,
czyli tu :
(x−2)(4−2)+(y−3)(7−3)= 2
2+4
2 ⇔ 2(x−2)+4(y−3)= 20 /:2 ⇔
⇔ x−2+2y−6−10= 0 ⇔
x+2y−18=0 . ...
24 gru 12:54