geometria
kamczatka: 1.Wykazać ,że A' , B' , C' , są spadkami wysokości w trójkącie ABC to
(AC'/C'B)*(BA'/A'C)*(CB'/B'A) = 1.
2.Dany jest trójkąt prostokątny ABC , o bokach AC= 3cm , AB=4cm, BC=5cm . Na przyprostokątnych
zaznaczono punkty X,Y odległe od C i B o 1 cm . W jakiej odległości od B prosta XY przecina
prostą AB?
22 gru 15:59
Panko: 1. Jeżeli potrafisz udowodnić ,że proste zawierające wysokości w Δ przecinają się
w jednym punkcie to twoja Teza jest tylko zapisaniem Tezy Twierdzenia CEWY (
dotyczy peku szczególnych prostych dla Δ ( Poczytaj o twierdzeniu CEWY )
22 gru 16:26
Bizon:

... masło−maślane
22 gru 16:36