Obliczyć granice
pwin: Obliczyć granicę:
limx→∞ m(pm{x}−1)
(pm{x} to pierwiastek stopnia m z x)
22 gru 15:29
uczeńlicealista: Moim zdaniem granicą tej funkcji bd +
∞ ,bo:
− pierwiastek z nieskończoności to nieskończoność poza tym odejmując od nieskończoności 1 ,bądź
mnożąc nieskończoność przez jakąś liczbę dalej dostajemy nieskończoność
22 gru 15:52
pwin: wynikiem ma być lnx.
22 gru 15:59
Godzio:
Granica jest źle przepisana ...
| ax − 1 | |
| przy x → 0 dąży do lna |
| x | |
22 gru 16:14
pwin: sprawdziłem pięć razy, nic nie jest źle przepisane
22 gru 16:24
pigor: ..., a może o to chodzi :
| | m1x−1 | |
limx→∞ x(m1x−1) = limx→∞ |
| = ln 1x= −lnx  |
| | 1x | |
22 gru 18:10
pwin: niestety nie
22 gru 18:23
pigor: ..., przepraszam, źle u mnie , na końcu wynik powinien być ......= ln m
22 gru 19:01