jerey: dlugosci bokow trojkata prostokatnego tworza ciag geom o najmniejszym wyrazie 4. wykaz ze
| | 1+√5 | |
iloraz tego ciagu jest rowny q=√ |
| |
| | 2 | |
w ksiazce jest podpowiedz ze z tw, pitagorasa, gdzie:
4 − pierwszy bok (najkrotszy)
4q − drugi bok
4q
2 − 3ci bok
rozumiem ze: (4)
2+(4q)
2=(4q
2)
2
jednak w odpowiedziach jest 16q
4 = 16+ 14q
2 skąd ta 14 ?
22 gru 14:09
ICSP: błąd w odp
powinno być 16
22 gru 14:13
jerey: a moglby ktos tu zajrzec i sprobowac to rozwiazac? bo ja jak licze to wychodzi ze q = √2
22 gru 14:41
5-latek: Pokaz jak liczysz
22 gru 14:45
jerey: 16+16q2=16q4
16(1+q2)=16q4/16
(1+q2)=q4
...
22 gru 14:51
5-latek: zapisze to tak
q4=1+q2
q4−q2−1=0
masz rownanie dwukwadratowe wiec je rozwiaz
np podstwiajac za q2=t i zalozenie t>=0
22 gru 14:56
jerey: now łasnie teraz przed chwila wpadłem na to samo
22 gru 14:57
jerey: ale zdarzyles mnie juz uprzedzic
22 gru 14:57
Kaja: q
4−q
2−1=0
t=q
2 , t≥0
t
2−t−1=0
Δ=1+4=5
√Δ=
√5
| | 1+√5 | |
p=√ |
| (rozwiązanie z minusem |
| | 2 | |
odrzucamy)
22 gru 14:58
5-latek: Witam
Kaju .

czy jeszcze znowu tak dlugo pracujesz?
ja mam urlop pare dni .
22 gru 15:05
Kaja: A witam 5−latku

Miło że jesteś

no niestety ostatnio trochę krócej ale i tak jest to 9 godzin dziennie i soboty. ja wolne będę
miała od wtorku do czwartku.
22 gru 15:07
5-latek: Czemu piszesz niestety . To dobrze ze krocej.

Zaoszczedzisz troche zdrowia . Przyda sie na
pozniej

Ja mam to szcescie ze pracuje co druga sobote
22 gru 15:12
Kaja: dobrze, że krócej, a niestety że i tak robię nadgodziny. ja już którą sobotę pod rząd pracuję.
wczesniej to pracowałam nawet po 11 godzin dziennie, bo takie były potrzeby. ale mam nadzieje
, że w święta w końcu wypocznę
22 gru 15:16
5-latek: Znam to . Naprawde . Jeszce przed renta tak wlasnie pracowalem .
Wobec tego zycze przyjemnego wypoczynku
Moze jeszce sie spotkamy na forum . Jesli nie to zycze zdrowych i wesolych Swiat Bozego
Narodzenia . NIech nowo narodzony Jezuz Chrystus da CI duzo zdrowia i sil . ZYczenia rownez
dla rodziny
22 gru 15:24
Kaja: Dziękuję, ja również życzę Tobie i Twojej rodzinie Dużo zdrowia, miłych i spokojnych Świąt
Bożego Narodzenia oraz pysznej Wieczerzy Wigilijnej
22 gru 15:27