Potęgowanie - z kiełbasy
maturzysta2014: Wykonaj potęgowanie:
d) (√6p + √15q)2
Nie mam pojęcia w jaki sposób/lub nie pamiętam jak obliczyć tutaj pierwiastki, ktoś przypomni?
22 gru 12:55
Saizou :
skorzystaj ze wzoru
(a+b)2=a2+2ab+b2
22 gru 12:56
maturzysta2014: To ja tylko to wiem, ale jak tutaj pomnożyć pierwiastki?
22 gru 13:01
maturzysta2014: wiem, że 6p2 + (tu jakies pierwiastki) + 15q2
22 gru 13:02
Saizou :
√a*√b=√ab
22 gru 13:04
maturzysta2014: To już wytłumaczę na czym mój problem polega:
A mianowicie:
(√6p + √15q)2 = 6p2 + 2*√6p*√15q+15q2 = 6p2 + 2*√90pq + 15q2
A w odpowiedzi poprawny wynik to:
6p2 + 6√10pq + 15q2
22 gru 13:12
.:
22 gru 13:12
maturzysta2014: Ponawiam prośbę.
22 gru 13:32
Kaja: no to popatrz: 2*√90=2*√9*10=2*P{9}*√10=2*3*√10=6*√10=6√10
22 gru 13:32