Największe powierzchnie ogradzanych pól.
John Dorian 'J.D.': Mamy 720 metrów siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić 6 jednakowych pól prostokątnych.
Mogą on być ułożone w jedno po drugim w rzędzie, albo możemy je ułożyć w dwóch przylegających
do siebie rzędach po trzy przylegające do siebie pola.
Znaleźć rozwiązanie dające największe powierzchnie ogradzanych pól.
Mam problem z tym zadaniem. pozdrawiam
JD
22 gru 12:39
Bizon:
| | 4 | |
3a+4b=720 ⇒ 3a=720−4b ⇒ a=− |
| b+240 |
| | 3 | |
| | 4 | |
S=6ab=6*(− |
| b+240)b=−8b2+1440b |
| | 3 | |
to oczywiście wymiary pojedynczego poletka
22 gru 13:45
John Dorian 'J.D.': Dzięki
23 gru 10:54