matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie róźniczkowe
Agnieszka:
Bardzo proszę o pomoc rozwiązanie równania różnicowego y
t
= −y
t
−
1
+9 gdy y
0
=10 Wyznacz również y
1
3
22 gru 00:23
Panko:
Ciąg generowany przez równanie różnicowe jest naprzemienny postaci : (10,−1,10,−1,10,−1,... ) y
t
=(1/2)* ( 9 + 11*(−1)
t
) y
13
= (1/2)*(9+ 11*(−1)
13
) =−1 obejrzyj np. to
http://www.matematyka.pl/298004.htm
22 gru 10:06