21 gru 21:31
PW: Zadanie 1.
f(x) = 4x3 + 4x
f'(x) = 12x2 + 4
Pochodna f'(x) jest dla każdej x∊R liczbą dodatnią, a więc f jest rosnąca na całym zbiorze
liczb rzeczywistych (stosujemy odpowiednie twierdzenie o monotoniczności funkcji
różniczkowalnej, warto w tym miejscu zajrzeć do wykładu − jak ono dokładnie brzmi).
21 gru 21:49
PW: Zadanie 2 a)
1 + 9 + 17 + ... + (8n−7)
to suma n wyrazów ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie a
1=1 i różnicy r = 8.
Licznik jest zatem równy
| | a1+an | | 1+8n−7 | | 8n−6 | |
|
| n = |
| n = |
| n = (4n−3)n. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Badany ciąg ma więc postać
| | (4n−3)n | | 4n2−3n | | | |
|
| = |
| = |
| , |
| | 3−8n2 | | −8n2+3 | | | |
| | 4 | | 1 | |
widać, że jego granicą jest liczba |
| = − |
| . |
| | −8 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
Skorzystaliśmy z faktu, że lim |
| = 0 i lim |
| = 0 oraz z twierdzenia o granicy |
| | n | | n2 | |
ilorazu ciagów zbieżnych.
21 gru 22:06
Bizon:
3.
| | 1 | | 5 | |
f(x)= |
| x3− |
| x prosta x+y=0 ⇒ y=−x |
| | 12 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
zatem: |
| x2− |
| =−1 ⇒ x2−5=−4 ⇒ x2=1 |
| | 4 | | 4 | |
x
1=−1 x
2=1
czyli:
y
1−7/6=−(x+1) ⇒ y
1=−x+13/6
y
2+7/6=(x−1) ⇒ y
2=x−13/6
22 gru 10:21