prędkość, droga,czas
EMKA: Z miejscowości A i B wyjechały jednocześnie naprzeciw siebie, jadąc z różnymi prędkościami, dwa
samochody. Po spotkaniu na trasie w punkcie S, jeden z kierowców musiał jeszcze jechać przez
16minut, zaś drugi przez 9 miniut. Ile czasu potrzebuje każdy z kierowców na przebycie drogi
między miejscowościami A i B?
21 gru 21:20
pigor: ... czy nie "zjadła(e)ś" jakiejś wielkości danej
21 gru 21:51
emka: Wszystko dobrze napisałam , zadanie z etapu wojewódzkiego dla uczniów gimnazjum z roku
2009/2010 woj. lubelskie
21 gru 22:09
pigor: hmm ..., widzę to tak : niech
t − czas jazdy samochodów do chwili spotkania, to ...

z podobieństwa Δ
| | 16 | | t | |
prostokątnych wykresów drogi w układzie osi tAs : |
| = |
| ⇔ t2= 16*9 ⇒ |
| | t | | 9 | |
⇒ t= 4*3= 12 [min] ,zatem
odp. 12+16=
28 min. , 12+9=
21 min. potrzebują samochody na drogę AB, BA ...
21 gru 22:52
daras:
po uproszczeniu: V
At = 9V
2
V
Bt = 16V
A
niby układ wielu zmiennych ale interesuje nas tylko parametr t
| | 9V2 | |
więc np. po wyznaczeniu z pierwszego r−nia: VA = |
| |
| | t | |
i podstawieniu do 2 r−nia: V
Bt
2 − 16*9V
2 = 0
mamy wyznaczyć t z: V
B(t
2−144) = 0
prędkość nie może być zerem więc t = ± 12
oczywiście wybieramy wartość dodatnią t = 12 min
Odp. t
A =12 + 16 = 28 min, t
B = 12 + 9 = 21 min.
22 gru 11:13
emka: Dzięki za rozwiązanie, też zrobiłam układ równań z trzema niewiadomymi
22 gru 17:45
pigor: o

mam kolegę stachanowca , tylko , że ja tak sie nie napracowałem .
22 gru 18:15
daras: fizyka to matematyka + coś jeszcze
23 gru 09:12
pigor: ... a to − moim zdaniem − jest zadanie nie dla(z) fizyka(i) ,
bo zapewne w podręczniku od matematyki , .
23 gru 15:50
pigor: .., czyli może być np. z zastosowań matematyki i tak tu
widziałbym zastosowanie wykresu f. liniowej i podobieństwa ΔΔ .
23 gru 16:06