Planimetria
Radek:

Oblicz miarę największego kąta trójkąta o bokach 7,8,13
13
2=8
2+7
2−(2*7*8*cosα)
169=64+49−112cosα
56=−112cosα
| | 1 | |
cosα=− |
| i teraz jak wyznaczyć miarę kąta ? |
| | 2 | |
21 gru 20:49
ZKS:
Tak jakbyś rozwiązywał równanie trygonometryczne. Kąt α ∊ (0 ; 180o) w której ćwiartce
cosinus jest ujemny w I czy II?
21 gru 20:53
Radek: w II
21 gru 20:53
ZKS:
| | 1 | |
To dla jakiego argumentu cos(x) = − |
| ? |
| | 2 | |
21 gru 20:54
Radek:
dla 450
21 gru 20:55
Saizou :

np.
21 gru 20:55
Radek:
A jak to szybko policzyć, nie rozwiązując równania tryg ?
21 gru 20:56
21 gru 20:56
21 gru 20:57
5-latek : Jesli juz stosujesz standartowe oznaczenia to naprzeciwko dluzszego boku lezy wiekszy kat
Wiec ten kat alfa powinien lezec naprzeciwko koku o dlugosci 7
21 gru 20:57
Radek:
Najdłuższy bok ma 13 i kat leżący naprzeciwko niego ma α. Nie wiem o co Ci chodzi ? Inne kąty
nie są potrzebne w tym zadaniu.
21 gru 20:59
ZKS:
Można na kilka sposobów
180
o − x = 60
o
x = 120
o.
21 gru 20:59
Saizou : ja proponuję jednak czytać z wykresu
21 gru 21:00
Radek:
Dzięki
21 gru 21:01
ZKS:
Po kilkudziesięciu przykładach to nawet już nie będzie trzeba korzystać z wykresu tylko od razu
będzie można podawać bo dojdzie się do takiej wprawy.
21 gru 21:03
Saizou : wiadomo
ZKS praktyka czyni mistrza
21 gru 21:04
ZKS:
Jak tam miałeś już wyniki z próbnej
Saizou?
21 gru 21:06
pigor: ..., no to lub
cosα= − 12 ⇔ cosα= − cos60
o ⇔ cosα= cos(180
o−60
o) ⇒
⇒ cosα= cos120
o ⇔
α=120o . ...
21 gru 21:07
5-latek : Chodzi o to ze jest taka zasada . W trojkacie sa 3 kąty . zawyczaj sie je oznacza α,β,γ.
Wiec raczej ten kąt powinien byc oznaczony jako γ
Ale to Twoj wybor
21 gru 21:07
Saizou : ZKS maiłem ale kiepsko poszło, za mało czasu żeby sprawdzić i miałem aż 6 błędów
obliczeniowych, no ale pisałem tylko 2 h wiec myślę że i tak dobrze

zatem 88% z próbnej
próbnej
21 gru 21:32
5-latek : To Ty
Saizou teraz zadjesz mature ?

Wydawalo mi sie ze Ty chodzisz do 2 klasy
21 gru 21:47
Saizou : 5−latek wiem że szybko to zleciało i jest nad czym pracować, ale się nie chce
21 gru 21:52
utem:
88% z rozszerzonej to piękny wynik.
21 gru 21:53
bezendu:
Gratulacje
Saizou
21 gru 21:53
Saizou : utem kiepsko, strasznie kiepsko
21 gru 21:53
bezendu:
To ja nawet się nie wypowiadam na temat matury próbnej
21 gru 21:54
choinka:
21 gru 21:55
Saizou : bezendu tylko żeby w maju poszło na 100%
21 gru 21:56
bezendu: Spokojnie, że będziesz mieć 100%
21 gru 21:57
Saizou : no chyba TY
21 gru 21:58
bezendu: Czytaj post 21:54
21 gru 21:58
Saizou : ale nasze wypowiedzi tyczą się przyszłości, a nie tego co było
21 gru 21:59
bezendu:
Ja to widzę w barwa czarnych z prześwitami
21 gru 22:02
Saizou : czarne 100% a po między nimi prześwity
21 gru 22:04
matyk: Czyli to wygląda tak:
1..0..0 % − matura rozszerzona
21 gru 22:43