dowód nww nwd
technek: Dowód.
Czy ktoś mógłby mi sprawdzić, czy w tym dowodzie nie ma jakiegoś błędu logicznego i czy jest
poprawny i dobrze uzasadniony?
Udowodnij, że NWD(a, b) * NWW(a, b) = ab
Załóżmy, że: NWD(a, b) = d, wówczas d | a i d | b i stąd istnieją liczby całkowite a1 i b1
takie, że:
a = a1 * d
b = b1 * d, przy czym NWD(a1, b1) = 1 (a1, b1 są względnie pierwsze, gdyby nie były to d to nie
byłby nwd(a,b))
Liczba a1 * d * b1 jest wspólną wielokrotnością liczb a i b, bo:
W = a1 * d * b1 = a * b1 = b * a1 i stąd a | W i b | W.
Korzystając z twierdzenia, że N = NWW(a, b) | W otrzymujemy:
N = W * t, gdzie t jest całkowite.
Istotnie mamy więc: W = N * t i W = a1 * d * b1, stąd: N * t = a1 * d * b1
Ponieważ a | N i b | N mamy: N = a * x i N = b * y, x i y są całkowite, czyli:
a * x * t = a1 * d * b1 i b * y * t = a1 * d * b1
a = a1 * d b = b1 * d
axt = a * b1 byt = b * a1
xt = b1 yt = a1
Stąd t | b1 i t | a1, ale wobec NWD (a1, b1) = 1 otrzymujemy, że t = 1, czyli:
W = N * t => W = N
Stąd już tylko: N = W = a1 * d * b1 i NWD(a, b) = d, mamy:
NWD(a, b) * NWW(a, b) = (a1 * d * b1) * d = a * b, c.k.d.
21 gru 18:00
Panko: Czy nie lepiej jest skorzystać z Podstawowego twierdzenia arytmetyki liczb
naturalnych czyli o rozkładzie na czynniki pierwsze. Wtedy NWW (a, b) , NWD(a,b) są
łatwiejsze do przeprowadzenia.
Twój dowód korzysta z zasadniczego tw. o podzielności liczb naturalnych
c I a*b i ( c, a)=1 ⇒ ci b
21 gru 20:09
technek: Czyli dowód jest poprawny do samego końca tak? A jak brzmi ten drugi?
21 gru 20:19
Panko: Poszukaj podstawowego twierdzenia arytmetyki o rozkładzie..... . Gdy pomożysz przez
siebie tak zapisane liczby a , b to łatwo dostrzeżesz , że p1α1 * p1α2
można zapisać :
p1max(α1,α2) * p1min(α1,α2) i ten z wykładnikiem max(α1,α2) wchodzi do
NWW(a,b), a drugi z wykładnikiem min(α1,α2) do NWD(a,b)
21 gru 21:10
technek: nie bardzo rozumiem dlaczego w jednym przypadku miałoby być max a w drugim min?
22 gru 00:37
Panko: To popatrz na przykład
a = 24 * 33* 115 = 24* 33 * 70 * 115
b= 22* 36 * 74 = 22 *36 * 74 * 110
NWW(a,b) = 24 * 36 * 74 *115
NWD(a,b) = 22 * 33 *70 *110
NWW i NWD kolokwialnie mówiąc biorą swoje z liczb a,b : tak,że każda bierze
dokładnie jeden składnik z pary pα , pβ ( jeden jest większy , drugi mniejszy
to zależy od relacji pomiędzy α ,β )
22 gru 09:27