Ciąg a_n jest
Niebanalny Banan: Ciąg an jest arytmetyczny. Wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu, jeżeli suma m początkowych
wyrazów o numerach parzystych jest równa 6m2−4m
robiłem tak że bn=a2n
i an wyznaczamy przez Sm−Sm−1
próbowałem podstawiać 6(m−1)2−4(m−1) ale nie wychodzi. Proszę o malutką wskazóweczkę
21 gru 17:52
Niebanalny Banan: chyba, że robie tak, że
bn=a2n
i podstawiam do wzoru tego co podałem na sumę ciągu.
Sm=6m2−4m
Sm−1=6(m−1)2−4(m−1)=6m2−12m+6−4m+4=6m2−16m+10
i Sm−Sm−1=6m2−4m−6m2+16m−10=12m−10 i to jest wzór na sumę parzystych czyli a2n=12n−10 a
an=6n−10 DOBRZE?
21 gru 17:58
Niebanalny Banan:
21 gru 18:04
pigor: ... , dobrze, masz a
m= 12m−10, m=1,2,3, − m−ty wyraz
o numerze parzystym podciągu o numerach, parzystych
a
2,a
4,a
6, ... ,a
m−1,a
m , jak rozumiem, czyli np.
a
2= 2 i a
4= 14 ⇒ a
1+r= 2 i a
1+3r= 14 ⇒ 2r=10 i a
1= 2−r ⇔
⇔
r=5 i a1= −3 ⇒ a
n= a
1+(n−1)r ⇔ a
n= −3+ 5(n−1) ⇔
⇔
an= 5n−8 ...,

może być
21 gru 18:35
Niebanalny Banan: a jak jest Obliczyć ilozaz monotonicznego ciągu geometrycznego an i wiemy że a4=a3+8
a1+a2+a3=14 jakąś podpowiedź proszę z pierwszego wywnioskowałem, że q3=q2+8. Co dalej?
21 gru 18:40
ZKS:
To chyba coś źle wywnioskowałeś.
a4 = a3 + 8
a1 * q3 = a1 * q2 + 8 a u Ciebie q3 = q2 + 8.
21 gru 18:56
ZKS:
Wychodzi mi q = 2.
21 gru 18:57
ZKZ: I tez a1+a1*q+a1*q2=14
21 gru 18:59
Niebanalny Banan: i co dalej można z tym zrobić? podstawić za a1*q2 i nie wiem co dalej zaciąłem się
21 gru 19:11
ZKS:
Możemy założyć że a
1 ≠ 0 ponieważ a
1 = 0 nie spełnia warunków zadania.
| | 8 | |
a1q3 = a1q2 + 8 ⇒ q3 − q2 = |
| |
| | a1 | |
| | 14 | |
a1 + a1q + a1q2 = 14 ⇒ q2 + q + 1 = |
| |
| | a1 | |
| | 8 | |
q3 − q2 = |
| (q2 + q + 1) |
| | 14 | |
Rozwiąż to równanie i otrzymasz q.
21 gru 19:15
ZKZ: | | 14 | |
a1(1+q+q2)=14 to a1= |
| moze tak cos pokombinuj |
| | 1+q+q2 | |
21 gru 19:20
Niebanalny Banan: moge prosić o dalsze obliczenia. nie wychodzi mi
21 gru 19:24
ZKS:
Pokaż co tam Ci wychodzi.
21 gru 19:25
Niebanalny Banan: no właśnie nic xd podzieliłem prawą stronę przez lewą żeby po prawej zostało tylko 8/14
21 gru 19:27
ZKS:
Spójrz na post z 19 : 15 i na samym dole dałem Ci równanie do rozwiązania.
21 gru 19:28
Niebanalny Banan: wiem, ale nie wiem jak to rozwiązać aż wstyd
21 gru 19:29
ZKS:
To pokaż co dostajesz.
21 gru 19:33
21 gru 19:34
Niebanalny Banan: aa i mnoże na skos i wychodzi 2! dzięki
21 gru 19:36
Niebanalny Banan: a z tego postu 19:15 nie rozumiem dlaczego 814
21 gru 19:38
Niebanalny Banan: ?
21 gru 19:44
ZKS:
A czemu utrudniasz sobie życie. Mając równanie
| | 8 | |
q3 − q2 = |
| (q2 + q + 1) wystarczyło obustronnie przemnożyć przez 14 i mamy |
| | 14 | |
14q
3 − 14q
2 = 8q
2 + 8q + 8
14q
3 − 22q
2 − 8q − 8 = 0.
To wynika z tego że z jednego równania wyznaczone mieliśmy
| | 14 | |
{q2 + q + 1 = |
| tutaj mamy 14 |
| | a1 | |
| | 8 | |
{q3 − q2 = |
| tutaj mamy 8 |
| | a1 | |
i aby porównać jedno z drugim równaniem musieliśmy mieć równość więc mnożąc pierwsze
| | 8 | |
równanie obustronnie przez |
| otrzymujemy |
| | 14 | |
| | 8 | | 8 | |
{ |
| (q2 + q + 1) = |
| mamy 8 |
| | 14 | | a1 | |
więc możemy te równania do siebie przyrównać.
21 gru 19:46
Niebanalny Banan: dalej nie rozumiem tej linijki obliczeń jeżeli mnożysz przez u/14 to jest nie jest to równe
8/a
1
21 gru 19:54
ZKS:
| 8 | | 14 | | 8 | |
| * |
| nie jest równe |
| ? |
| 14 | | a1 | | a1 | |
21 gru 20:21
Niebanalny Banan: jest
21 gru 20:28