s
sssssssssss: Siedem spośród podanych poniżej równań to równania równoważne. Równanie, które nie jest
równoważne do pozostałych, to równanie
A. 3x=6
B. 3x−1=5
C. 6x=12
D. 3x+2=8
E. 3x−3=2
F. −3x=−6
G. 1,5x=3
H. x=2
proszę o obliczenia
21 gru 17:17
daras: a bez obliczeń się nie obejdzie
21 gru 17:19
sssssssssss: A. 3x=6 /:3
x=2
B. 3x−1=5
3x=5−1
3x=4 /:3
x=1 1/3
C. 6x=12 /:6
x=2
D. 3x+2=8
3x=8−2
3x=6 /:3
x=2
E. 3x−3=2
3x=2−3
3x=−1 /:3
x=−
F. −3x=−6
G. 1,5x=3
21 gru 17:20
Janek191:
Odp. E
21 gru 17:20
sssssssssss: A. 3x=6 /:3
x=2
B. 3x−1=5
3x=5−1
3x=4 /:3
x=1 1/3
C. 6x=12 /:6
x=2
D. 3x+2=8
3x=8−2
3x=6 /:3
x=2
E. 3x−3=2
3x=2−3
3x=−1 /:3
x=−
F. −3x=−6 /:−3
x=2
G. 1,5x=3 /:1,5
x=0,5
21 gru 17:21
sssssssssss: dobrze?
21 gru 17:21
Janek191:
@sssssssssss Dużo błędów !

przy przenoszeniu na II stronę
np. B, E
21 gru 17:23
sssssssssss: A. 3x=6 /:3
x=2
B. 3x−1=5
3x=5+1
3x=6 /:3
x=2
C. 6x=12 /:6
x=2
D. 3x+2=8
3x=8−2
3x=6 /:3
x=2
E. 3x−3=2
3x=2+3
3x=5 /:3
x=5/3
F. −3x=−6 /:−2
x=2
G. 1,5x=3 /:1,5
x=2
21 gru 17:24
krystek: W pamięci możesz szybko policzyć E
21 gru 18:10