Wykaż, że jeśli
Niebanalny Banan: Wykaż, że jeśli suma początkowych wyrazów o numerach parzystych ciągu arytmetycznego jest równa
110, to wyraz a6=22. Oblicz różnice tego ciągu, jeśli suma pierwszych dziesięciu wyrazów o
numerach nieparzystych jest równa 420. nie wiem jak zacząć, wiem że trzeba stworzyc ciąg bn
dodatkowo do tego an. Ale nie wiem jak. bn=a2n−1? Proszę o zaczęcie ale tylko
troszeczkę, nie umiem ciągów z rozszerzenia. I bardzo się chce tego nauczyć. Proszę o pomoc
21 gru 16:46
Janek191:
Suma ilu początkowych wyrazów o numerach parzystych c. a. jest równa 110 ?
21 gru 16:55
Niebanalny Banan: Wykaż, że jeśli suma 5 początkowych wyrazów o numerach parzystych ciągu arytmetycznego jest
równa 110, to a6=22. Oblicz różnicę tego ciągu, jezeli suma pierwszych 10 jego wyrazów o
numerach nieparzystych jest równa 420.
21 gru 16:58
Janek191:
b1 = a2 = a1 + r
b5 = a10 = a1 + 9r
więc
Sb5 = 0,5*( b1 + b5)* 5 = 2,5*( a1 + r + a1 + 9r) = 5*( a1 + 5r) = 110
a1 + 5r = 22 ⇒ a1 = 22 − 5r
zatem
a6 = a1 + 5r = ( 22 − 5r) + 5r = 22
=============================
21 gru 17:06
Janek191:
b1 = a2 = a1 + r
b5 = a10 = a1 + 9r
więc
Sb5 = 0,5*( b1 + b5)*5 = 2,5*( a1 + r + a1 + 9r) = 5*( a1 + 5r) = 110
więc
a1 + 5r = 22 ⇒ a1 = 22 − 5r
zatem
a6 = a1 + 5r = ( 22 − 5r) + 5r = 22
=============================
21 gru 17:09
Janek191:
c1 = a1
c10 = a19 = a1 + 18r
więc
Sc10 = 0,5*( c1 + c10)*10 = 5*( a1 + a1 + 18r) = 10a1 + 90r = 420
to
a1 + 9r = 42
oraz
a6 = a1 + 5r = 22
Odejmujemy stronami
(a1 + 9r) − ( a1 + 5r) = 42 − 22
4r = 20
r = 5
=====
Dodatkowo: a1 = 22 − 5r = 22 − 25 = − 3
21 gru 17:16
utem:
II sposob
a2, a4, a6, a8,a10 wyrazy te tworzą c. a.
R− różnica tego ciągu,
Zauważ, że wyrazy tego ciągu można przedstawić tak:
a6−2R, a6−R, a6, a6+R, a6+2R
S=110=a6−2R+a6−R+a6+a6+R+a6+2R⇔
5*a6=110
a6=22
21 gru 17:17