znajdz x
Lola.: rozwiąż równania.
√2x −5 = 0
(x+2√2)√2 = √3x−1
21 gru 15:04
Lola.: Baaaaaaaardzo prosze o pomoc
21 gru 15:40
pigor: ..., czy 2x jest pod pierwiastkiem, czy tylko 2 jest pod nim
21 gru 15:46
Lola.: 2x
21 gru 15:53
AS: A może podacie podobny przykład rozwiązany,
a ten podany niech sama rozwiąże.
Dość bezmyślnego przepisywania.
21 gru 16:00
pigor: ..., jeśli jest tak jak mówisz, to np. tak :
√2x−5= 0 ⇔
√2x= 5 /
2 i x>0 ⇒ 2x= 25 ⇔
x=12,5
czy na pewno tak miało być
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a w drugim masz
√3x, czy może
√3x (zauważ różnice, bardzo istotne)
21 gru 16:03
Lola.: pod pierwiastkiem tylko 3

i bardzo prosze o wskazówki jak to zacząć, albo o co w tym chodzi
21 gru 16:35
ZKZ: Serio nie wiesz jak zaczac albo o co w tym chodzi ?
Pytanie . Ile do tej pory rozwiazalas takich rownan sama ?
Nastepne . czy bylas u nauczyciela lub nauczycielki chociaz jeden raz zeby CI wytlumaczyla ?
Jesli odpoweidz na pytanie nr 1 bedzie malo lub nic a na drugie −−nie −− to masz prawo nie
umiec
Tylko ze wzgledu na to z e jestes dziewczyna i ida Swieta nie napisze co mysle ale czeka Cie
duzo pracy
Pokaz jak rozwiazywaliscie podobne przyklady na lekcji
21 gru 16:55
pigor: ... , znam to, czułem, że tak to się może ...

, bo nasza
piękna młodzież (a i nie tylko ona) jest w tym

dobra i nie lubi
jak się jej (ją)... itd.. , mówi prawdę, a więc niestety tylko z ...

jeszcze raz powiem − jak zwykle − nieszablonowo pyskatej
Loli
że
a)
√2x−5= 0 /*
√2 ⇔ 2x= 5
√2 ⇔
x= 2,5√2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
(x+2√2)√2=√3x−1 ⇔
√2x+2*2=
√3x−1 ⇔ 4+1=
√3x−
√2x ⇔
⇔ (
√3−
√2)x= 5 /*{
√3+
√2) ⇔ (3−2)x= 5(
√3+
√2) ⇔
⇔
x= 5(√3−√2) − szukane rozwiązanie ... i to by było tyle i na koniec
mam cichą nadzieję, że przeprosisz kolegę
ZKS−a , dobrze ; dziękuję
21 gru 17:35
pigor: ..., kurcze, no widzisz

...

tam na końcu ma być
oczywiście znak + , czyli x= 5(
√3+√2) − szukane rozwiązanie .
21 gru 17:37
ZKZ: Lola dziekuje CI za ten piekny pocalunek i zyczenia

ZYcze rowniez zdrowych i wesolych Swiat Bozego Narodzenia . Niech nowo narodzony Jezus
Chrystus sprawi zebys zdala ta mature
21 gru 18:01
krystek: Aż trudno uwierzyć ,że takim językiem posługują się uczniowie i to szkół średnich.
ZKZ
21 gru 18:08
AS: A po jakie licho z taką "kulturą" rozmawiacie?
21 gru 18:34
Gustlik: Do
ZKZ
Po co prowokujesz

? Wystarczyło tylko podać rozwiązanie albo wskazówki, wystarczyło napisać
"czeka Cię dużo pracy", po co ten tekst "Tylko ze wzgledu na to z e jestes dziewczyna i ida
Swieta nie napisze co mysle"?
A Ty
Lola po co się wdajesz w pyskówki? Oboje sobie skaczecie do oczu, zupełnie
niepotrzebnie.
Ludzie, Święta idą, bądźmy mili dla siebie, nie ubliżajmy i nie docinajmy innym.
Życzę Wesołych Świąt.
21 gru 23:00