Całki nieoznaczone
ja!: Oblicz całkę: xln(2x+5) proszę o pełne rozwiązanie...
21 gru 13:44
daras: a może ty byś choć w sposób nie[pełny ja zaczął ?
21 gru 14:34
ja!: myślę że to będzie przez części, czyli u=ln(2x+5) v'=x
u'=2/(2x+5) v=1/2 x2 i dalej jakieś pierdoły mi wychodzą jak zaczynam tak liczyć. czy
faktycznie tak ma być? czy innym sposobem
21 gru 16:25
pigor: ..., skorzystam z wzoru
∫udv= uv−∫vdu np. tak :
| | 2dx | |
J= ∫ xln(2x+5)dx= |u= ln(2x+5) i dv=xdx ⇒ du= |
| i v=∫xdx= 12x2| = |
| | 2x+5 | |
| | 2dx | |
= 12x2ln(2x+5)−∫ 12x2* |
| = |
| | 2x+5 | |
| | x2dx | | 1 | | 4x2*2dx | |
= (*)12x2ln(2x+5)−J1, gdzie J1=∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | 2x+5 | | 8 | | 2x+5 | |
= | 2x+5=t i 2dx=dt i 2x=t−5 ⇒ 4x
2=(t−5)
2 |=
| | 1 | | (t−5)2dt | | 1 | | t2−10t+25 | | 1 | | 25 | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| dt= |
| ∫ (t−10+ |
| )dt= |
| | 8 | | t | | 8 | | t | | 8 | | t | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| t2−10t+25lnt )=116(2x+5)2−54(2x+5)+258ln(2x+5), |
| | 8 | | 2 | |
zatem stąd z (*) :
J = ∫ xln(2x+5)dx =
=
12x2ln(2x+5)− 116(2x+5)2+54(2x+5)−258ln(2x+5))+C i tyle ,
ale możesz pobawić się tym wynikiem dalej np.
=
116 [8x
2ln(2x+5) − (2x+5)
2+20(2x+5) −50ln(2x+5)] + C =
=
116 [(8x2−50)ln(2x+5) − (2x+5)2+20(2x+5)] +C =
=
116 [(8x
2−50)ln(2x+5) − (2x+5)(2x−15)] +C . ...
21 gru 17:09
daras: stachanowiec zawsze wyręczy Cię od myslenia
21 gru 17:20
pigor: ...

oj
daras ,
daras , masz prawo tak myśleć, ale ja
sądzę, że nie wyręczam tylko ... inspiruję podając nietypowe WZORCE rozwiązań
dla − mam nadzieję, wbrew przysłowiu − rozsądnych, ale zagubionych

i tyle .
21 gru 17:45
daras: a ja myśle, że to raczej Ty jesteś zagubiony we mgle
21 gru 18:53
pigor: ... niech ci będzie, a prawda jest taka, że dawno nie zmierzyłem się
z całką metodą przez części i z...

"braku laku"na forum z ciekawością
pobawiłem się nią − może komuś się przyda

. ...
22 gru 00:45
ja!: ja dopiero zaczynam całki, więc z większością przykładów jeszcze mam problemy. ale dzięki
bardzo, zatrzymywałam się na tym etapie podstawiania. i chyba nie wpadłabym na to nigdy, że
trzeba podzielić i pomnożyć licznik. geniusz!
22 gru 12:18