kombinatoryka
zadanie: 1. Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic k ponumerowanych kul w n ponumerowanych
komorkach takich, ze w kazdej komorce sa co najwyzej 2 kule?
2. Na ile wszystkich roznych sposobow mozna rozmiescic k jednakowych kul w n ponumerowanych
komorkach takich, ze w kazdej komorce sa co najwyzej 2 kule?
1. wariacje z powtorzeniami
2. kombinacje z powtorzeniami
ale nie potrafie oblyczyc tego warunku
prosilbym o pomoc?
21 gru 13:13
zadanie: ?
21 gru 15:35
zadanie: ?
21 gru 20:35
zadanie: jak bedzie w tym przypadku? prosze o pomoc
21 gru 22:18
PW: | | k | |
Zadanie 1. Założenie: n≥ |
| (w przeciwnym wypadku polecenia nie da się zrealizować). |
| | 2 | |
| | k | |
Próbowałbym dwuetapowo − najpierw rozmieścić [ |
| ] różnowartościowo (po jednej kuli w |
| | 2 | |
dowolnie wybranych szufladach), i do każdego takiego rozmieszczenia dołożyć rozmieszczenie
| | k | |
pozostałych k−[ |
| ] kul − znowu w dowolnie wybranych szufladach. w ten sposób do każdej z |
| | 2 | |
szuflad trafią co najwyżej 2 kule. Podpowiedź "wariacje z powtórzeniami" byłaby w pewien
sposób słuszna.
21 gru 22:51
zadanie: majac 10 komorek i 6 kul:
3*2*1 rozklad 3 kul w 10 komorkach po jednej kuli w dowolnie wybranych komorkach.
pozostaly 3 kule czyli 3*2*1 dobrze
odp. 6*6=36 takich rozmieszczen
dobrze?
21 gru 23:20
PW: | 10! | |
| = 7•8•9•10 = 5040 to dopiero liczba rozmieszczeń 3 kul róznowartościowo (wariacje |
| 6! | |
bez powtórzeń − według wzoru
21 gru 23:31
zadanie: czyli ostateczna odpowiedz to 5040 rozmieszczen takich, ze w kazdej komorce sa co najwyzej 2
kule ?
21 gru 23:41
zadanie: | | 10! | |
ale ten wzor chyba troche niepoprawny? bo wychodzi |
| |
| | 7! | |
21 gru 23:49
PW: 5040 to dopiero pierwsza połowa.
A tak nawiasem mówiąc nie uczyłem się matematyki dyskretnej, więc może umiesz więcej niż ja?
Jesteś studentem?
21 gru 23:51
PW: A w rachunkach zawsze się mylę, masz rację, 10−3 = 7, więc
21 gru 23:53
zadanie: tak
22 gru 00:15
zadanie: a druga polowa ? pozostale kule? ale bralismy wszystkie 6 kul
22 gru 00:19
Panko: Próba usystematyzowania ( przynajmniej ) początku.
1◯ n −−liczba komórek , k −−liczba kul , k≤2n , k∊{1,...,2n}
2◯ Jak się już rozłożą te kulki to sytuację mogę z grubsza opisać trzema
liczbami
k0 −−−−−liczba pustych komórek
k1 −−−−−−liczba komórek zamieszkałych przez jedną kulkę
k2 −−−−liczba komórek z dwoma mieszkańcami
wtedy k0 +k1 +k2 =n oraz 0*k0+1*k1 +2*k2 =k
Rozwiązuję ten układ równań diofantycznych
k0 ∊N∪{0}
k1= (2n−k) −2*k0
k2= (k−n) +k0
Nakładam ograniczenie :
k0 ∊N∪{0}
k1= (2n−k) −2*k0 ≥ 0
k2= (k−n) +k0 ≥ 0
stąd k0 ∊N∪{0} i k0 ≤ n− k/2 i k0 ≥ n−k
ostatecznie k0 ∊N∪{0} i n−k ≤ k0 ≤ n− k/2 i taka też jest l i c z b a
rozwiązań układu
....................................................................................
Przykład n=5 , k=7
5−7 ≤k0 ≤5− 7/2 ⇒ k0∊{0,1}
są następujące rozwiązania : (k0 , k1 ,k2) ∊ { ( 0,3,2) , (1,1,3) }
22 gru 12:20
zadanie: dziekuje bardzo
ale teraz ja sie pogubilem
to ile jest wszystkich rozmieszczen tych kul takich, ze w kazdej komorce sa co najwyzej 2 kule?
22 gru 13:38
Panko: Do r o z w i a z a n i a jest jeszcze bardzo daleko ( tak sądzę ).
Pokazałem tylko,że można wyliczyć ogólnie ile jest realizacji : w każdej komórce
są co najwyżej cztery kule.
Każdą z nich należy doliczyć do końca.
Wracając do : Przykład : siedem kulek w pięciu komórkach: n=5 , k=7
5−7 ≤k
0 ≤5− 7/2 ⇒ k
0∊{0,1}
są następujące rozwiązania : (k
0 , k
1 ,k
2) ∊ { ( 0,3,2) , (1,1,3) }
: pierwsze ; k
0 =0,{ zero pustych} k
1=3 { trzy komórki po jednej} ,k
2 =2
{dwie komórka z dwoma}
.........................................................................
Uważam(?) ,że teraz trzeba policzyć na ile sposobów mogę tak wybrać ponumerowane
| | | | | | | |
komórki w liczbie n=5 : | * | * | |
| | | | |
A teraz każda taka powyższa realizacja wyboru komórek musi mieć przyporządkowanie
liczby możliwości wyboru kul.
| | | | | |
Wydaje się(?),że jest to : 7*6*5 * | * | bo losuję kolejno ( jedna, jedna, |
| | | |
jedna, dwie,dwie)
łącznie ten przypadek to liczba możliwości
...........................................................................
teraz liczba możliwości dla k
0 =1 { jedna pusta} k
1=1 { jedna z jedną} ,k
2=3 {
trzy po dwie kule}
Uważam(?) ,że teraz trzeba policzyć na ile sposobów mogę tak wybrać ponumerowane
| | | | | | | |
komórki w liczbie n=5 : | * | * | |
| | | | |
A teraz każda taka powyższa realizacja wyboru komórek musi mieć przyporządkowanie
liczby możliwości wyboru kul.
| | | | | | | | | |
Wydaje się(?),że jest to : | * | * | * | bo losuję kolejno ( dwie |
| | | | | |
, dwie, dwie, jedną)
łącznie ten przypadek to liczba mozliwości:
.........................................................................
Ostatecznie wszystkiego jest:
22 gru 15:46
zadanie: dziekuje bardzo
22 gru 18:18
zadanie: a w zadaniu 2 ? tak sa chyba kombinacje z powtorzeniami bo kule sa jednakowe
22 gru 20:50
Panko: Do Zadanie
Spróbuj napisać formułę z sumowania po k0 ∊N∪{0} i n−k ≤ k0 ≤ n− k/2
dla zadania 1)
22 gru 21:25
zadanie: formule czyli?
22 gru 22:36