Równanie prostej przechodzącej przez A i prostopadłej do 3x-y+2z=6
kobra: A=(2,−3) ; 3x−y+2z=6
21 gru 12:04
AS: Coś tu brakuje − punkt A ma tylko dwie współrzędne?
21 gru 12:08
pigor: ..., a jaka jeszcze jedna , brakująca współrzędna punktu A
21 gru 12:08
kobra: Wybaczcie nie zauważyłem A=(2,−3,1)
21 gru 12:33
AS: A ile wynosi z? Rozumiem,że podane równanie to równanie
płaszczyzny w przestrzeni.
21 gru 12:44
AS: Równanie szukanej prostej to
| x − xo | | y − yo | | z − zo | |
| = |
| = |
| |
| A | | B | | C | |
21 gru 12:46
kobra: czyli poprostu x−3/2 itd
21 gru 12:48
ZKZ: Nie . xo, yo, zo , sa to wspolrzedne punktu A
21 gru 12:59
kobra: no ok w takim razie co to A/B/C w tym równaniu chciałbym wiedzieć
?
21 gru 13:04
ZKZ: A studentka nie wie co to sa wspolczynniki A B C ? Nie wierze

Na plaszcyznie rownanie prostej w postaci ogolnej to
Ax+By+C=0
A jakie jest rownanie prostej w postaci ogolnej w przstrzeni ?
czy teraz wiadomo co to jest A B C ?
21 gru 13:09
21 gru 13:27