Dwa zadania licealne
Maths: Cześć, pomożecie w dwóch zadaniach?
1. Mam 10 ponumerowanych kul. Rozkładamy je losowo w trzech pudełkach. Oblicz
prawdopodobieństwo, że w pierwszym będą dokładnie 3 kule.
2. Dany jest trójkąt ABC, na boku AB obrano punkt M taki, że 4|AM|=|AB|, a na boku |BC| obrano
punkt N taki, że |BN|=3|NC|. Oblicz w jakim stosunku odcinek |MN| dzieli odcinek |BK|, gdzie K
jest dowolnym punktem na boku |AC|
Bardzo proszę o pomoc, niezmiernie ważne są te dwa zadania, a obecnie nie wiem jak je zrobić
21 gru 11:58
Maths: Hej, proszę o pomoc...
21 gru 13:07
Bizon:

... jeśli przeanalizujesz te proporcje to zauważysz, że AC jest równoległy do MN
a trójkąty ABC i MBN są podobne.
Dalej już jasne −
21 gru 14:16
pigor: ..., 2. Dany jest trójkąt ABC, na boku AB obrano punkt M taki, że
4|AM|=|AB|, a na boku |BC| obrano punkt N taki, że |BN|=3|NC|. Oblicz w
jakim stosunku odcinek |MN| dzieli odcinek |BK|, gdzie K jest dowolnym
punktem na boku |AC| .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4|AM|=|AB| i |BN|=3|NC| ⇔ (4m=|AB| i |BM|=3m) i (|BN|=3n i |BC|=4n) ⇒
| | |AB| | | 4m | | 3 | | |BC| | | 4n | | 3 | |
⇒ |
| = |
| = |
| i |
| = |
| = |
| , stąd |
| | |MB| | | 3m | | 4 | | |BN| | | 3n | | 4 | |
i odwrotnego twierdzenia Talesa MN || AC ⇒ ΔMBN∼ΔABC (cecha k,k,k)
| | BL | | 3 | |
i jeśli L punkt przecięcia MN z BK ⇒ |
| = |
| − szukany stosunek .  |
| | LK | | 4 | |
21 gru 15:19
Maths: Bizon, jakby było jasne, to by na tym forum się to zadanko nie znalazło

Pigor − dzięki wielkie



Macie może pomysł na to pierwsze jeszcze, bardzo mi zależy, żeby to wiedzieć, a nie mam do tego
odpowiedzi, a nawet obecnie nie wiem do końca jak się za wziąć, choć podejrzewam, że to pewnie
dość trywialne zadanko...
21 gru 17:55
Maths: | | 3 | |
Ale tak poza tym, to ten punkt K jest dowolny, czyli ten stosunek |
| jest stały i |
| | 4 | |
niezależny od tego punktu K, dobrze rozumiem?
21 gru 17:59
Panko:
I Ω I = 3
10
P(A)= IAI / IΩ I
21 gru 18:02
utem:
|Ω|=3
10
| | | |
|A|= | *27 wybieramy 3 kule, które maja trafić do pierwszego pudełka, pozostałe 7 kul |
| | |
rozkladamy dowolnie do pozostałych 2 pudełek.
21 gru 18:05
Maths: Ok, mam tylko pytanie mocy przestrzeni, dlaczego 3
10

? Słowo komentarza?
21 gru 18:20
Maths: 310
21 gru 18:21
Panko: Dziesięciowyrazowe ciągi których wyrazy to numery pudełek
np ( 1,1,1,1,......1) − wszystkie 10 kul jest w pierwszym pudełku
( 2,2,....,2,2,2 ) − wszystkie dziesięć kul jest w drugim pudełku
ogólnie (x1,x2,x3,........, x9, x10 ) , xi∊{1,2,3} numery pudełek
3* 3 *3 * * 3 * 3 = 310
21 gru 18:48
utem:
Albo:
dla pierwszej kuli możesz wybrać miejsce na 3 sposoby, dla drugiej też na 3 sposoby , dla
trzeciej na 3 sposoby ,itd
łącznie 3*3*3*..*3=310
21 gru 21:32