F.kwadratowa
Wojciech: Mam takie dziwne pytanie gdy delt jest dodtania liczymy x1 i x2 czyli 2 miejsca zerowe a jak
delta jest rowna 0 to liczymy −b/2a i co dalej ta delta 0 jest jednym z rozwiazan rownanaia ?
21 gru 11:20
Wojciech: chodzi o to ze mialem rozwiazac rownanie i gdy je rozwiazywalem bylo zalozenie delta > 0 ale z
niej musialem policzyc delte (m) i z delty (m) wyszlo delta = 0 czyli −b/2a = −4 czyli −4 mam
dodac do rozwiazania ostatecznego tak ?
21 gru 11:22
matyk: Podaj treść zadania.
21 gru 11:25
Wojciech: rownanie ma dwa pierwiastki roznych znakow i tam sa dwa zalozenia delt > 0 i x1x2 < 0 i jak
rozwiazuje delte to wychodzi Δ = 0 czyli −b/2a i to sie rowna −4 a z x1x2 < 0 wychodzi
m∊(−1/2 ; 3) czyli odp to bedzie
m∊(−1/2 ; 3) ∪ {4}
21 gru 11:27
Wojciech: dobrze mowie
21 gru 11:29
ZKZ: Czy masz problemy ze zrozumieniem ?
Co jest niejasnego w tym " Podaj tresc zadania " czyli tresc calego zadania
21 gru 11:32
Wojciech: rownanie x2 + (2−3m)x +2m2 − 5m −3=0 ma dwa pierwiastki róznych znaków
21 gru 11:34
Wojciech: polecenie to wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych
21 gru 11:36
ZKZ: co?
21 gru 11:37
Wojciech: wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych
rownanie x2 + (2−3m)x +2m2 − 5m −3=0 ma dwa pierwiastki róznych znaków
21 gru 11:38
ZKZ: No nareszcie laskawie napisales

czyli delta >0 i x
1*x
2<0
delta = (2−3m)
2−4*1*(2m
2−5m−3)
Upraszczasz to i to ma byc >0 i wyznaczasz przedzialy dla ktrorych dleta >0 czyli m nalezy
do (tu przedzialy )
Potem rozwaizujesz drugi warunek czyli x
1*x
2<0 czyli 2m
2−5m−3<0 delta i m
1 i m
2 i
wyznaczasz przedzial
Potem suma tych 2 warunkow jest rozwiazaniem tego rownania
21 gru 11:48
ZKZ: Czy juz rozwiazales to zadanie ?
21 gru 12:42
daras: była sobie delta, z nich wyszła Delta, z której trzeba było policzyć Δ, bo była podana DELTA
ale to była delta Brahmaputry, bo zapomniałem, że to była lekcja geografii
21 gru 14:36
daras: a tu tymczasem zastępy najlepszych sztabowców łamią sobie głowy nad złamaniem kodu Enigmy
cdn.
21 gru 14:38