Pole trójkąta
Radek: Pole trojkata ktorego boki maja 2cm i 5 cm pole wynosi 3cm kwadratowe.Dlugosc trzeciego boku
tego trójkąta jest rowna.
Jak takie zadanie zrobić ?
Próbowałem wzorem Herona ale dziwne wyniki wyszyły.
p=12*10*c
21 gru 10:57
ZKZ: | | 1 | |
Masz taki wzor Ptr= |
| a*b*sinα |
| | 2 | |
Wyznacz np z tego sinalfa majac sinus masz tez cos (z jedynki trygonometrycznej)
Teraz z twierdzenia cosinusow wyznacz 3 bok . Moze byc ?
21 gru 11:12
utem:
5sinα=3
| | 3 | |
sinα= |
| teraz z tw. cosinusów oblicz trzeci bok, |
| | 5 | |
pamietaj z jakich odcinków można zbudować Δ
21 gru 18:24
Radek: Wyszło mi c=√13
22 gru 15:01