zalozenia
Marcin: Prosze o sprawdzenie zalozen w poszczegolnych przypadkach
a) rownanie ma dwa pierwiastki dorznych znakow wiec a≠0 Δ>0 x
)1x
2 < 0
b) rownanie ma pierwioastki jednakowych znakow a≠0 Δ=0 x
1x
2 > 0
c) rownanie ma dwa pieriwastki ujemna a≠0 Δ>0 x
1x
2 > 0 x
1 + x
2 < 0
d) suma kwadratow pieriwatskow rownanie jest rowna 400 a≠0 Δ > 0 x
1 + x
2 = 400
dobrze
21 gru 10:24
ZKZ: W b,c d dalbym warunek Δ≥0 bo nie jest napisane ze dwa rozne pierwiastki
Poza tym w d ma byc x12+x22=400
21 gru 10:29
Marcin: a jakie zalozenia do
1) suma pierwiastkow rownania jest rowna sumie kwadratow tych pierwiastkow
2) rownanie ma dwa rozne pierwiastki mniejsze od liczby 5
3) jeden pierwiastek rownanai jest ujemny a drugi wiekszy od 5
4) jeden pierwiastek rownania znajduje sie miedzy piczbami 0 i 2 a drugi miedzy liczbami 3 i 5
21 gru 10:32
Marcin: dziękuje bardzo za pomoc.
21 gru 10:33
ZKZ: Np 1 . a≠0 Δ≥0 i x1+x+2=x2+x2
21 gru 10:41
Marcin: a kolejne
21 gru 10:43
ZKZ: Pomysl

Np 4)
Jeden pierwiastek znaduje sie miedzy liczbami 0 i2 czyli wedlug mnie nalezy do przedzialu (0,2)
czyli bedzie dodatni czy ujemny ?
Drugi pierwiastek znajduje sie miedzy liczbami 3i5 wiec nalezy do przedzialu (3,5) czyli
bedzie ujemny czy dodatni?
Widac ze te pierwiastki beda rozne i bedzie ich az 2 . Wobec jaki dasz warunek na delte?
Jesli beda oba dodatnie to x
1+x
2>0 i x
1*x
2>0
Ale to nie wszystko bo ma jeszcze byc 0<x
1<2 i 3<x
2<5
21 gru 10:57
Marcin: dobry pomysl
21 gru 10:59