Rownanie chyba :p
Marek: Mam pytanko jest takie zadanie dla jakich wartosci K rownanie
Ix
2 − 4I = K
2 +1 ma dwa rozne rozwiaznia
Wiem ze musi byc
Δ >0
oraz
x
1x
2 < 0
i teraz jak rozpisac to wartosc bezwzgeldna i to rownanie czy to bedzie :
x
2 − 4 − k
2 −1 =0 i −x
2 + 4 − k
2 − 1 =0 tak

jesli dobrze rposze potwoerdzic jesli zle prosze o poprawienie
21 gru 10:02
Marek:
21 gru 10:09
ZKZ: Tylko jeszcze musisz wyznaczyc przedzialy dla ktorych napiszsesz te rownania
ale takie x2−4−(k2+1)=0 i drugie −x2+4−(k2+1)=0 jesli chcesz rozwiazac to
algebraicznie
21 gru 10:12
Marek: czyli w x
2−4−(k
2+1)=0 bedzie x ∊ (−
∞ ; −2) ∪ (2 ; +
∞) a w drugim bedzie x ∊ (−2 ; 2) dobrze
mowie
21 gru 10:14
pigor: ..., tak, dobrze, no to baw się dalej swoimi warunkami, tylko
nie wiem po co ? − szkoda czasu − daj się przekonać, bo z łatwej
analizy wykresu funkcji f(x)=|x
2−4| wystarczy rozwiązać nierówność:
k2+1>4 ⇔
⇔ k
2>3 ⇔ |k|>
√3 ⇔ k<−
√3 v k>
√3 ⇔
k∊(−∞;−√3)U(√3;+∞) i to tyle...
21 gru 11:25
utem:

Metoda graficzna:
f(x)=|x
2−4| zielony wykres
Dwa rozwiązania równania:
f(x)=k
2+1⇔
k
2+1>4⇔k
2−3>0⇔ dalej jak u
pigora
21 gru 17:06