Równania ;-)
Mieczysław: Dla jakich wartości m równanie :
a) xIx − 1I = m + 1
ma dwa rózne rozwiazania
to ja postawilem zaloezenia
Δ > 0
x
1x
2 < 0
dobrze one są

jak dalej to rozwiazać ?
21 gru 09:21
ZKZ: Tez bym postawil takie zalozenia
Tylko ze teraz zrobilbym tak
x−1=0 to x=1 to dla x>1 bedzie x2−x=m+1 to x2−x−(m+1)=0 i teraz rowiaz te zalozenia
dla x<1 mamy x(1−x)=m+1 to −x2+x−(m+1)=0 i ak samo rozwiaz zalozenia
Oczywiscie mozna rozwiazac to tez graficznie
21 gru 09:30
Mieczysław: ale dziwnie wychodzi i cos nie rozumiem
21 gru 09:37
Mieczysław: bo gdy robie Δ > 0 to wychodzi k > − 5/4 a gdy robie x1x2 < 0 to wychodzi k < −1 i co dalej
drugie tak samo rozwiaze i co dalej ? jak okreslic rozwiaznie
21 gru 09:38
Mieczysław: ojs samiast k powinno byc m (mala literowka)
21 gru 09:39
ZKZ: czego nie rozumiesz ? Definicji wartosci bezwzglednej?
21 gru 09:40
Mieczysław: no ale ja juz rozpisalem to i teraz mam 2 rownania kwadratowe jedno dla x < 1 a drugie dla x ≥
1 noi rozwiazuje najpierw 1 czyli −X2 + x − m − 1 = 0 i do tego Δ > 0 i wychodzi m > − 5/4
pozniej drugie czyli x1x2 < 0 to wychodzi m < − 1 i teraz rozwiazac drugie tak samo i jak
wziasc odpowiedz ?
21 gru 09:42
Mieczysław: aha okej to wyjdzie to samo w obydwu
21 gru 09:43
Mieczysław: czyli odpowiedz to bedzie k ∊ ( −5/4 ; −1) tak
21 gru 09:44
Mieczysław: no ni eod konca bo mam dylemat
21 gru 09:46
Mieczysław: bo delty wychodza takie same ale gdy rozwazam x
1x
2 < 0 to w 1 wychodzi k <−1 a w drugim k >
−1 i teraz jak wziasc odp

ze to bedzie zbior rzeczywisty z wylacznie m −1
21 gru 09:47
ZKZ: to zaznacz na osi liczbowej m>−5/4 i m<−1 i wyznacz rozwiazanie
21 gru 09:50
ZKZ: To bedzie do 1 warunku
tak samo zrob dla 2 warunku
Suma rozwiazan tych 2 warunkow da rozwiazanie tego rownania >
21 gru 09:53
Mieczysław: inaczej bo z 1 rozwniana kwadrat owego wychodzi m ∊ (−5/4 ; −1) a zdrugiego m ∊ (−1 ; +∞) wiec
odp bedzie
m ∊ (−5/4 ; −1) ∪ (−1 ; +∞)
21 gru 09:55
ZKZ: Skoro takie rozwiazania CI wyszly to tak bedzie odpowiedz .
21 gru 10:01
pigor: ..., dla jakich wartości m równanie
x|x−1|=m+1
ma dwa różne rozwiązania ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...i znowu z łatwej i szybkiej analizy wykresu L−ewej
strony danego równania warunki zadania pełnia
układ równań :
m+1= −14 v m+1= 14 ⇔ m= −1−
14 v m= −1+
14 ⇔
⇔
m= −54 v
m= −34 ⇔
m∊ {−54, −34} . ...
21 gru 11:43
utem:

Metoda graficzna :
f(x)=x
2−x dla x≥1
f(x)=−x
2+x dla x<1
Dwa różne rozwiązania:
1) m+1=0⇔m=−1
21 gru 17:54
pigor: ..., no tak , znowu kurcze nie wiem skąd mi się wzięło
to m+1= − 14 , a miało być przecież m+1=0 , przepraszam.
23 gru 00:08
5-latek: Z poprzedniego przykladu sie wzielo
23 gru 12:49