.
asdf: Matematyka stosowana

Witam, jestem w trakcie tworzenia gry.
Probuje jakos zrobic pasek "zycia", robie to tak:
x = 0 (wspolrzedne lewego konca)
hp = 2
max hp =2
width = 5
x+hp = wspolrzedne drugiego konca
czyli na starcie mam pasek naladowany, a u mnie jest po prostu 2−0 = 2/ 5 (width i szerokosc
paska), jak to "znormalizowac", tak aby bylo to ok?
chodzi o to, ze gdy napotkam na przeszkode, to bedzie malec zycie, np o 0.1. Gdy "rozwale"
przeszkode, zwiekszy sie o 0.1...pasek powinien w tym momencie sie ladowac, ale nie zawsze o
ta sama odleglosc, tylko proporcjonalnie do jego maxHp, jak uzyskac taki efekt?
21 gru 02:47
asdf: Zrobiłem, jakby kogos zaintersowalo to:
drugi koniec ma wsp:
hp/maxHp * width;
a przy dodawaniu okreslonej liczby zycia:
wspolczynnik − ile dodac za kazdym razem:
hp += wspolczynnik * width;
21 gru 03:36
ogipierogi: w czym to piszesz z ciekawości?
21 gru 12:36
asdf: visual 2012, jezyk C++
21 gru 14:38
asdf: biblioteka openGL/glut
21 gru 14:40