.
Piotr 10: Oblicz długość wektora a
→ − b
→, jeżeli wiadomo, że Ia
→I=6 ,Ib
→I=5, Ia
→+b
→I=4.
Proszę o podpowiedź
20 gru 21:01
loitzl9006:

w tym dużym zielono−niebieskim trójkącie znasz długości boków a+b (4), i całego niebieskiego
(10) . szukasz długości a−b
jeżeli będziesz znać cosinus kąta pomiędzy a+b, a tym niebieskim to jesteś w domu (bo możesz
skorzystać z tw. cosinusów dla dużego trójkąta)
wyznaczmy ten cosinus
napisz tw. cosinusów dla trójkąta: a, a+b, b (chodzi mi o ten trójkąt z ciągłych linii) tak,
aby znaleźć cosinus szukanego kąta
jak będziesz miał ten cosinus, to tw. cosinusów dla dużego trójkąta zielono−niebieskiego
pozwoli znaleźć długość odcinka a−b
jak czegoś nie rozumiesz − pisz
20 gru 21:53
Bizon:
√a12+a22=6
√b12+b22=5
√(a1+b1)2+(a2+b2)2=4
√(a1−b1)2+(a2−b2)2=
20 gru 22:03
Piotr 10: Dobra ok dziękuję wam

. W razie problemów będę pisał
20 gru 22:32
Panko: Najkrócej jak można :
→ → → →
gdzie c ◯ d to iloczyn skalarny wektorów c i d
............................................................................
.............................
→ → → → → → → → → →
I a + b I 2= ( a + b) ◯( a + b) = I a I 2 + I b I2 + 2* a◯b stąd
podstawiając dane jest
→ → → →
42 = 62 + 52 + 2* a ◯ b ⇒ −45 = 2* a ◯ b
→ →
Obliczamy długość wektora : a − b
→ → → → → → → → → →
I a − b I 2= ( a − b) ◯( a − b) = I a I 2 + I b I2 − 2* a◯b
podstawiamy
→ → → →
I a − b I 2= 62 + 52 − (−45) = 106 ⇒ I a − b I = √106
21 gru 10:18
Piotr 10: Taki sam mi wynik wyszedł.
Panko zrobiłem to dwoma sposobami i chyba pierwszy sposób jest
najkrótszy wystarczy 2x tw. cosinusów

. Ale dzięki też za 3 sposób
21 gru 11:53
Bizon:
a w moim też
√a12+2a1b1+b12+a22+2a2b2+b22=4
√36+25+2a1b1+2a2b2=4 ⇒ −2a1b1−2a2b2=45
do drugiego
√a12−2a1b1+b12+a22−2a2b2+b22=√36+25+45=√106
21 gru 14:28