okrag
Anka: dany jest okrag o srednicy 10m o ile procent wzrosnie dlugosc promienia okregu, jezeli dlugosc
okregu wzrosnie o 5m?
20 gru 19:10
Anka:
20 gru 19:35
daras: poszukaj wzoru na obwód, jesli go nie znasz

i podstaw
pamiętaj, że promień to połowa średnicy
20 gru 19:43
Anka: robie tak, pi mi sie nie skraca i wychodzi ze drugie r ma 5pi+5/2
20 gru 19:46
utem:
r=5
l=πd=10π
10π+5=2πR
20 gru 21:52
dero2005:
r = 5 ⇒ promień dany
r
1 ⇒ promień nowy
2πr + 5 = 2πr
1
2π*5 + 5 = 2πr
1
| r1 − r | | 10π+5−10π | | 50 | |
| *100% = |
| *100% = |
| % ≈ 15,91% |
| r | | 10π | | π | |
20 gru 21:56
pigor: ..., dany jest okrąg o średnicy 10m; o ile procent
wzrośnie długość promienia okręgu, jeżeli długość okręgu
wzrośnie o 5m ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2π(100+x)%*5= 2π*5+5 /:5 ⇔ 2π(100+x)%= 2π+1 /*50 ⇔
⇔ π(100+x)= 100π+50 /:π ⇔ 100+x= 100+
50π ⇔
⇔ 100+x= 115,9 ⇔
x%=15,9% ±0,1. ...
20 gru 23:36
daras: stachanowcy
20 gru 23:46