Ciągi
Niebanalny Banan: Jak jest zadanie że suma ciągu arytmetycznego ( kolejnych wyrazów) a suma początkowych? jak
oznaczyć jedno a jak drugie?
20 gru 18:47
Eta:
Suma 10−ciu wyrazów począwszy od 12
20 gru 18:57
Niebanalny Banan: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 7 a różnica jest równa 2.suma n początkowych
wyrazów tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów. jak to zrobić?
Wskazówkę poproszę
robiłem że bn=a2n ale nie wiem nie daje to nic
20 gru 19:08
20 gru 19:15
Niebanalny Banan: dlaczego a2n?
20 gru 19:29
Eta:
Następne "n" wyrazów po wyrazie an to:
an+1, an+2 ,...... , an+n
20 gru 19:32
Niebanalny Banan: a a2n= 2*an?
20 gru 19:36
Niebanalny Banan: nie wiem jak to zapisaĆ Obliczyłem an i an+1 ale tego a2n nie wiem
20 gru 19:36
Eta:
Nie rozumiem o co pytasz?
20 gru 19:37
Eta:
a
2n= a
1+(2n−1)*r =....
20 gru 19:37
Niebanalny Banan: suma sześciu początkowych wyrazów ciągu a
n arytm. jest 3 razy mniejsza od sumy kolejnych 6
wyrazów tego ciągu. Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu, jeśli a
2*a
3=15
mam
9a
1+9a
6=a
7+a
14 i nie wiem co dalej
20 gru 19:49
Niebanalny Banan:
20 gru 20:02
Eta:
| | a1+a6 | | a7+a12 | |
3* |
| *6= |
| *6 |
| | 2 | | 2 | |
3(a
1+a
6)= a
7+a
12 i a
2*a
3=15
teraz popracuj samodzielnie
20 gru 20:40