asymptota pionowa
hopeZ: Załóżmy, że mam funkcję, której granica z lewej strony jest + ∞, a z prawej np 4. Czy ta
asymptota istnieje? I czy wynik +∞,−∞ ma jakieś znaczenie np z lewej strony otrzymuję +∞, a z
prawej −∞.
20 gru 17:40
karobert: zrób sobie wykres f(x)=1/(x−4)
to z grubsza spełnia opisane przez Ciebie warunki
20 gru 17:43
hopeZ: Obawiam się, że nie będę umiał tego zinterpretować. Żaden ze mnie matematyk, chcę tylko
wiedzieć czy dobrze nauczyłem się wyznaczać asymptoty.
20 gru 17:46
karobert: asymptotę pionową wyznaczasz z dziedziny, tzn. x=c jest as. pionową, jeżeli D=R\{c}
asymptoty poziome wyliczasz z granic przy x→∞ (plus i minus)
20 gru 17:51
karobert: jest jeszcze ukośna
potrzebujesz ukośną?
20 gru 17:52
hopeZ: Ja pytam o asymptoty pionowe i nie wiem tego czy jak z lewej mam +−∞ a z prawej liczbę(lub
odwrotnie) to czy w tedy mam asymptotę z tej jednej strony gdzie wyszła ∞
20 gru 17:54
hopeZ: Nie, nie ukośną rozumiem. Właśnie tylko z pionową nie mogę wyszperać jak jest
20 gru 17:55
karobert: pionowej nie możesz mieć w nieskończoności
20 gru 18:44
hopeZ: jak pionowe tylko w nieskończonościach muszą wyjść
20 gru 20:42
karobert: daj treść zadania
20 gru 20:44
karobert: w nieskończonościach masz poziome
20 gru 20:44