S_n jest sumą n początkowych wyrazów
Niebanalny Banan: Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to ciąg
arytmetyczny?
Sn=n2−5n proszę o wskazówkę
20 gru 17:31
karobert: a masz jakąś książkę o ciągach?
20 gru 17:34
Niebanalny Banan: Mam taki dział w zbiorach tylko
20 gru 17:35
Niebanalny Banan: A jaką książkę masz na myśli?
20 gru 17:37
karobert: po lewej stronie masz link do "ciągi liczbowe" a później do ciąg arytmetyczny. Poczytaj trochę,
bo wstawiasz kolejne elementarne zadanie − to trochę nudne, sorki
20 gru 17:39
Niebanalny Banan: ale i tak proszę o podpowiedź
20 gru 17:43
karobert: ciąg jest arytmetyczny, jeżeli an+2 − an+1=an+1 − an = r
gdzie an to wyrazy ciągu oraz r to różnica ciągu. Inaczej: jeżeli różnica dwóch kolejnych
wyrazów ciągu jest stała, to ciąg jest arytmetyczny
20 gru 17:48
pigor: ..., jaki to ciąg to tu nieważne, bo
an= Sn−Sn−1= ... dokończ sam,
gdzie
S
n=n
2−5n, oraz S{n−1)= (n−1)
2−5(n−1) podstaw, wykonaj, zredukuj i masz .
20 gru 17:50
pigor: ... i jeśli a
n wyjdzie ci liniowy (postaci an+b) to ciąg (a
n) będzie arytmetyczny,
bo wtedy na pewno a
n+1−a
n= const. (niezależny od n).
20 gru 17:54
utem:
Do sposobu pigora, uzupełnienie:
Sprawdź jeszcze, czy S1=a1
20 gru 18:15