Oblicz sumę wszystkich
Niebanalny Banan: Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego jeśli an=3n−5 oraz ma on
nieparzystą liczbę wyrazów , a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 78. Proszę o
podpowiedź.
20 gru 16:51
Niebanalny Banan:
20 gru 16:58
Niebanalny Banan:
20 gru 17:17
ICSP: Ciag bn zbudowany z wyrazów nieparzystych ciągu an również jest ciągiem arytmetycznym.
20 gru 17:18
Bizon:
... a czego nie rozumiesz

?
a
1 ... wyliczysz
r ... wyliczysz
n ... też
20 gru 17:19
karobert: n=13
Sn=169
20 gru 17:27
Niebanalny Banan: jak oznaczyć numery nieparzyste?
20 gru 17:27
karobert: ziutek1
ziutek2
ziutek3...
każdy ziutek =2n−1
20 gru 17:28
Niebanalny Banan: jak n wyliczyć? nie rozumiem

tak strasznie chce się tego nauczyć, ale nie czaje
20 gru 17:55
ICSP: Zbudujemy ciąg b
n którego wyrazami będą nieparzyste wyrazu ciagu a
n zatem
b
1 = a
1
b
2 = a
3
b
3 = a
5
.
.
.
b
n = a
2n − 1
Umiesz policzyć b
1 , b
2 , b
3 ? Umiesz policzyć potem r
b ? Potem wyznaczyć wzór na b
n ?
Podstawić do wzoru na S
n ?
To tylko same operacje na wzorach. Nic więcej
20 gru 17:58
utem:
a
1=3*1−5=−2
a
2=3*2−5=1
r=3
wyrazy o nieparzystych indeksach tworzą c.a. {b
n} o różnicy R=2*r=6
b
n, b
1=a
1=−2
Niech b
k będzie ostatnim wyrazem ciągu b
n
b
k=−2+(k−1)*6
b
k=6k−8
| | b1+bk | |
Sk= |
| *k suma wyrazów o nieparzystych numerach |
| | 2 | |
(3k−5)*k=78
3k
2−5k−78=0
po rozwiązaniu ( sprawdź)
k=6 −liczba wyrazów o nieparzystych numerach
6−1=5 liczba wyrazów o parzystych numerach
5+6=11 liczba wyrazów ciągu a
n
20 gru 18:01
Niebanalny Banan: 6−1=5 liczba wyrazów o parzystych numerach−nie czaje tego
20 gru 18:36
Niebanalny Banan: dlaczego odejmujesz 1?
20 gru 18:37
Niebanalny Banan: dlatego że ma nieparzystą liczbę wyrazów?
20 gru 18:37
utem:
np.
a1,a2,a3,a4,a5,a6,a7 masz 7 wyrazów
a1,a3,a5,a7 − 4 wyrazy
a2,a4,a6 − 3 wyrazy
20 gru 18:48