matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdz x.
maniek:
rozwiąż równanie z niewiadomą x.
x−5
= 0
x+2
sory za takie banały ale nie wiem jak zacząć.
20 gru 15:45
J:
Założenie: x ≠ −2 ( mianownik nie może być równy "0"
x−5
= 0 ⇔ x−5 = 0 ⇔ x=5
x+2
I to koniec zadania.
20 gru 15:49
Janek191:
Od założeń
x + 2 ≠ 0 ⇒ x ≠ − 2
x − 5
= 0 ⇔ x − 5 = 0 ⇔ x = 5
x + 2
20 gru 15:50
maniek:
dzięki
20 gru 15:56
AS:
Pozwól,że się wtrącę. Czemu nie dasz mu do rozwiązania coś podobnego np.
x + 7
= 0
2*x − 6
To rozwiąż z wszystkimi szykanami.Mając podany wzorzec,niech rozwiąże swoje. Wtedy być może czegoś się nauczy,bo przepisywać już umie.
20 gru 15:58