H^2+U{ap{3}}{3}^2=b^2
kamczatka:

skąd te ?
bo tylko mi to kojarzy się z trójkątem równobocznym wpisanym w okra.
20 gru 14:32
kamczatka: okrąg*
20 gru 14:34
Saizou : a może byś treść przepisała?
20 gru 14:37
J: | | 1 | |
W trójkącie równobocznym punkt przeciecia wysokości dzieli kazdą z nich w stosunku |
| do |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
stąd : |
| h = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
20 gru 14:43
kamczatka: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wprowadzono oznaczenia takie jak na rysunku. Uzasadnij
prawdziwość równości tej co podałem w 1 poście. To jest trójkąt równoboczny ?
20 gru 14:51
Saizou : jak coś jest 'prawidłowe' to oznacza że w podstawie ma wielokąt foremny
20 gru 14:52
J: Przecież to jest ostrosłup prawidłowy, czyli w podstawie ma trójkąt.....
20 gru 14:54