Długość rzutu prostokątnego wektora a na wektor b
sialala: Potrzebuję obliczyć długość rzutu prostokątnego wektora a=(
√2,
√3, −
√5) na wektor
b=(−
√8, 0,
√5)
Pomoże ktoś?
19 gru 23:35
ZKZ: Wszedzie nad literkami ma byc strzalka . Wiadomo dlaczego
20 gru 10:57
pigor: ..., a więc, niech a
b − wektor − rzut wektora a na wektor b, to
| | b | | aob | | b | | aob | |
ab= |a|cos(a,b)* |
| = |a| |
| * |
| = |
| b , |
| | |b| | | |a||b| | | |b| | | |b|2 | |
gdzie aob − ...

iloczyn skalarny danych wektorów a,b (suma iloczynów
ich składowych)
a mając już ten rzut (wektor a
b) oblicz jeszcze jego długość |a
b| i to tyle . ...
20 gru 11:25
Piotr 10: Wyjaśni mi ktoś te wyprowadzenie
1 paź 14:07