mam problem z zadankiem z trygonometrii
oblicz:
sin38π*cos38π=
próbowałam zrobić tak:
| 2*sin 38π*cos 38π | sin2 38 | |||
sin 38π*cos38π= | = | ... | ||
| 2 | 2 |
| sin(2x) | ||
sinx*cosx= | ||
| 2 |
| 3 | ||
dla x= | π otrzymamy | |
| 8 |
| 3 | 3 |
|
| |||||||||||||||||||||||
sin | π*cos | π= | = | = | ||||||||||||||||||||||
| 8 | 8 | 2 | 2 |
| sin(135) | sin(90+45) | cos45 | √2 | ||||
= | = | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| sin34π | ||
ooo doszłam do tego fragmentu, ze | , ale nie wiem jak to się zamienia na | |
| 2 |
ze wzoru na zamianę radianów na stopnie?
męczyłam się sporo czasu nad tym zadaniem, a nie wpadłam, że można zamienić radiany na stopnie