Ciągi
fdsf: Ile wyrazów ciągu a
n jest mniejszych od 100?
a
n=(n+1)(n
2+2n+1)
a
n<100
(n+1)(n
2+2n+1)<100
n
3+3n
2+3n−99<0
co dalej ?
19 gru 21:44
ZKS:
n3 + 3n2 + 3n − 99 < 0
n3 + 3n2 + 3n + 1 − 100 < 0
(n + 1)3 − 100 < 0
Dokończ.
19 gru 21:48
zombi: Pierwiastków ładnych to to nie ma, można szacować
(n+1)3 = (43) < 100, ale
(n+1)3 = (53) > 100
Czyli (n+1) < 5 ⇒ n < 4 ⇒ n∊{1,2,3}
19 gru 21:53
ja: dobrze zomb
19 gru 21:54
ICSP: to ma jeden ładny pierwiastek

(n+1)
3 − 100 < 0
n + 1 <
3√100
n <
3√100 − 1
19 gru 22:03
fdsf: a gdyby było (n+1)
3<5436
to co wtedy

?
19 gru 22:03
ICSP: n + 1 < 3√5436
19 gru 22:07
fdsf: ok , więc w tego typu zadaniach trzeba jednak oszacować
czyli po zapisie
n< 3√100 −1
muszę oszacować , więc niezbędny będzie zapis:
3<3√100−1<4
Czyli 3 wyrazy .
19 gru 22:16
ICSP:
19 gru 22:19
fdsf: Dziękuje bardzo za wyjaśnienie

"Codzień mądrzejszy"
Pozdrawiam !
19 gru 22:20