Prosze o sprawdzenie
Diana: I prosze o sprawdzenie tego tez!
1. wyznacz granice ciagu: lim n−>∞ √9n2+6n − √9n2−2
mi wyszlo 1i 1/3
2. Zbadaj zbieżność szeregu: ∑(4*5n+2)/(n+2)!
wyszlo mi 5/n+3 i to chyba dazy do 0
3. wyznacz granice funkcji Lim(dazy do 1/2) (3x2−3)/(2x2+4x−6)
mi wyszlo 9/14
19 gru 21:07
zombi: 1. lim = 1
2.
Z wykorzystaniem tego co napisał Krzysiek
| | 5 | | 4*5n+2 | |
lim |
| = 0 < 1 ⇔ ∑ |
| zbieżny. Z kryterium d'Alemberta |
| | n+3 | | (n+2)! | |
19 gru 21:25
Diana: to ja juz nie wiem jak to robic. moze mi ktos porozwiazywac te zadania zeby byly dobrze?
19 gru 21:29
19 gru 21:35
Diana: Ty napisales ze w 3 zad Ci wyszlo 9/4 a mi wyszlo 9/14.
2 zadanie chyba mam dobrze tez a 1 zaraz sprawdze
19 gru 21:39
zombi: | | 9 | |
Mój błąd na kartce mam |
| ale tu źle przepisałem, przepraszam najmocniej. |
| | 14 | |
19 gru 21:43
Diana: nie ma sprawy. a w pierwszym jak Ci wyszło 1? mi wyszlo 8/6 chyli to 1 i 1/3
19 gru 21:45
zombi: | (√9n2+6n− √9n2−2)(√9n2+6+√9n2−2) | |
| = |
| (√9n2+6+√9n2−2) | |
| 9n2 + 6n − 9n2 + 2 | | 6n + 2 | |
| = |
| = |
| (√9n2+6+√9n2−2) | | (√9n2+6 + √9n2−2) | |
| 6n + 2 | | 6n + 2 | |
| = |
| = |
| (√n2(9+6n+√n2(9+2n2) | | (√n2(9+0 + √(n2(9+0) | |
| 6n + 2 | | 6n + 2 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + 0 = 0 |
| 2√9n2 | | 6n | | 3n | |
19 gru 22:01
Diana: Dzieeeki wieeelkie
19 gru 22:11
Diana:
(√9n2+6n− √9n2−2)(√9n2+6+√9n2−2) a w tym drugim nawiasie to ma byc 6 bez n juz? i w mianowniku
tez?
19 gru 22:17
zombi: Z n ma być oczywiście, że z 'n' znowu błąd jak pisałem, a później kopiowałem.
19 gru 22:25
Diana: oki, dzieki
19 gru 22:34
ZKS:
Najlepsza jest końcówka ... = 1 + 0 = 0.
19 gru 22:49
zombi: : ( no co na szybko było, każdy wie o co chodzi to się liczy.
19 gru 23:19