oblicz
kasia: oblicz dla jakich wartości p i q , pierwiastki równania z niewiadomą x :
x2+(1−p)x−q−3=0 są równe liczbom p.
19 gru 21:05
pigor: ... coś mi tam brakuje w treści zadania (nie dokończone zdanie)
19 gru 21:15
kasia: zadanie jest kompletne
19 gru 21:19
ZKS:
"... są równe liczbom p" miało być liczbie p czy liczbom p i czemuś jeszcze?
19 gru 21:24
pigor: ,,,. np. tak : może tam miało być liczbom p i q

wtedy z warunków zadania masz układ równań :
p2+(1−p)p−q−3=0 i q2+(1−p)q−q−3=0 / − stronami ⇒
⇒ p
2−q
2+(1−p)p−(1+p)q= 0 ⇔ (p−q)(p+q)+(1−p)(p−q)= 0 ⇔
⇔ (p−q) (p+q+1−p)= 0 ⇔ (p−q) (q+1)= 0 ⇔ p−q= 0 v q+1= 0 ⇔
⇔
p=q v
q=−1 itd .
19 gru 21:30
ZKS:
Mi wyszło p = 2 ∧ q = −1.
19 gru 21:39
ZKS:
To przekształcenie nie jest równoważne
p2 − q2 + (1 − p)p − (1 + p)q = 0 ⇔ (p − q)(p + q) + (1 − p)(p − q) = 0.
19 gru 21:41
zombi: ZKS
19 gru 21:44
pigor: ..., przepraszam, nie odróżniam znaków ±

ku uciesze
zombi−ego
19 gru 21:47